Területfejlesztés. A 2005-ös költségvetés alapján az eddiginél jelentősen több, mintegy 101 milliárd forint szolgálja közvetlenül a régiók és kistérségek felzárkózását, a területi különbségek mérséklését. Ebből 79 milliárd forint hazai költségvetési forrás, 22 milliárd pedig uniós támogatás - fejtette ki tegnap rendkívüli kormányszóvivői tájékoztatón Kolber István, a regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter.

Az Európai Unió PHARE, Interreg és regionális operatív programjai keretében 2004- 2006 között közel 150 milliárd forint értékű beruházás kezdődhet meg, ebből jövőre várhatóan 32 milliárdot fizetnek ki. Az unió támogatásával többek között új utak épülhetnek, új munkahelyek létesülhetnek, megújulhatnak a leromlott állapotban lévő városközpontok, fejlődhet a települések turisztikai kínálata, az egyes régiók igényeihez igazodó szakmai képzések indulhatnak, és korszerűsödhet a helyi közigazgatás.

Jelentős előrelépés a decentralizáció területén, hogy jövőre 40 milliárd forint elosztásáról a régiók, 17 milliárd felhasználásáról pedig a megyék dönthetnek - mutatott rá a miniszter. A pénzzel együtt feladatokat is átadnak, így helyi döntések születhetnek közútfejlesztésekről és útfelújításokról, munkahelyteremtésről, a helyi turizmus fejlesztéséről, a regionális innováció támogatásáról vagy a települések hulladékkezelésének fejlesztéséről.

Turizmus. A tárca nélküli miniszter felügyeli az idegenforgalmi ágazatot is. Magyarország európai fürdő- és konferencia-központtá történő alakítását segítik azok a kiemelt turisztikai beruházások, amelyeket 2005-ben előkészítenek - mondta Kolber István. Ezek közé tartozik egy ötezer fős kongresszusi központ építése, a műemlék fürdők felújítási programja, illetve a regionális repülőterek korszerűsítése.

Lakás. A 2002. évhez viszonyítva jövőre több mint kétszeresére, 276 milliárd forintra emelkedik a lakás célú állami támogatások összege. A miniszter kifejtette: a kormány igazságosabb támogatási rendszer kialakítására törekedett. A 2003-ban korrigált otthonteremtési kedvezmények megtartása mellett 2005-től indul egy új program, amelynek segítségével azok is esélyhez jutnak, akiknek nincs elegendő megtakarításuk.