Színházi előadások mellett aulájában a színház világához kapcsolódó kiállításoknak is helyet ad a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza. Az önkormányzati intézménynek nem minősülő, de szakminisztériumi támogatást is élvező színház tavaly - a tájjellegűekkel együtt - 280 előadást tartott.

Knódel Mária, az intézmény igazgatója a Világgazdaságnak elmondta: a befogadó színházi jelleg mellett állandó társulatuk is van, amely egyrészt félprofesszionális, ugyanakkor számos szerepet profi művészekre bíznak. A bemutatott darabok rendezését, dramaturgiai munkáit ugyancsak más színházaknál tevékenykedő művészek végzik. Mindemellett egy táncszínházat is működtetnek. A házban jutnak szereplési lehetőséghez a városban működő amatőr művészeti csoportok, képzőművészek is. Ezenkívül iskolaszínházi, valamint bábelőadásokat is színre visznek.

A házban azok anyagainak színvonal alapján megszűrt kiállítások kaphatnak helyet. A tárlatok tematikája lehetőleg kapcsolódik a színházhoz, a színház világához. A ház aulájában évente 10-12 kiállítást tartanak. Jelenleg a Budapest Bábszínház egy vezető művészének anyagát tekinthetik meg a látogatók.

A színházban - a felújítás miatt épületétől ideiglenesen megfosztott - székesfehérvári Vörösmarty Színház társulata mutatja be öt előadáson Ben Elton Vérfürdő című thrillerét. A darab Magyarországon aktuális, a média felelősségéről szól, arról, hogy egy társadalomban az ottani politikai történések vagy a média gerjeszti az indulatokat. (VG)