Átfogó, új szabályozást igényelnek a polgári perrendtartásról szóló törvény felülvizsgálatra vonatkozó rendelkezései - jelentették be az Igazságügyi Minisztériumban Petrétei József miniszter és Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke találkozóját követően. A tervek szerint a rendkívüli jogorvoslat iránti kérelmeket továbbra is megszűrik majd. Meghatározandó, milyen jogcímeken igényelhető a jogerős ítéletek felülvizsgálata, és meg kell szabni az eljárási határidőket is - hangzott el.

A miniszter és a legfőbb bíró megbeszélését s az új szabályozás szükségességét az Alkotmánybíróság november 8-ai határozata indukálta. A testület ugyanis megsemmisítette a kérelem előterjesztésének 2002 óta hatályos - a joggyakorlat egységesítéséhez kapcsolódó - feltételeit, mondván, azok kioltják a felülvizsgálat jogorvoslati funkcióját. Így az Ab - mivel mostantól elegendő az ügy érdemi elbírálására kiható jogszabálysértésre hivatkozni - szélesre tárta a felülvizsgálat lehetőségét. Egyúttal alkotmányellenesnek minősítette azt a szabályt, hogy a kérelmeket megszűrő egyes bírói döntés ellen nincs helye jogorvoslatnak.

Lomnici Zoltán utalt arra, hogy a döntés nyomán várhatóan megnő a felülvizsgálati ügyek száma az LB-n, amely - ledolgozva az évek óta felgyülemlett restanciát - jövőre már egy éven belül befejezhetné a beérkező kérelmeket. A ügynövekedéssel megint húzódna az elbírálási határidő, amelynek gazdasági kihatása milliárdos nagyságrendű lehet. Hivatkozott arra az uniós ajánlásra, amely szerint szem előtt kell tartani, hogy a felülvizsgálat rendkívüli jogorvoslat. Az új szabályozásra kodifikációs bizottság alakul, a koncepció jövő tavaszra készülhet el, és ősszel kerülhet a parlament elé. (MKK)