Huszonhét új önkormányzati szennyvízberuházás céltámogatásáról döntött a kormány az idei második ütemben - tudta meg a Világgazdaság. Az öszszességében csaknem 3 milliárd forintos fejlesztések megvalósítását 1,4 milliárd forinttal segíti a központi költségvetés.

Ebben az évben 212 önkormányzat kért céltámogatást tervezett új beruházásához. A jogos igények az idén is jelentősen meghaladták a pénzügyi lehetőségeket, így az első ütemben 63 helyhatóság jutott állami forráshoz. A túljelentkezés annak ellenére sokszoros, hogy az önkormányzatoknak meghatározott arányú - jellemzően 40-60 százalékos - saját forrást is kell biztosítaniuk. Ez az állami támogatás térségi szilárdhulladék-kezelő rendszerek építéséhez, kórházak és szakrendelők egészségügyi gép-műszer beszerzéseihez, valamint szennyvízelvezetéshez és -tisztításhoz kérhető.

A legnagyobb igény minden évben a szennyvízberuházások támogatása iránt van. A céltámogatások második ütemében már csak a szennyvízberuházásokhoz kaphatnak pénzt azok az önkormányzatok, amelyek az év elején beadták jelentkezésüket, de az első ütemben nem jutottak állami segítséghez.

A tervek szerint még ebben az évben az Országgyűlés elé kerül a címzett és céltámogatások szabályozásának változásáról szóló előterjesztés. A következő két évben mindenképpen megmarad az önkormányzatok fejlesztéseit segítő két állami támogatás. A költségvetési törvény tervezete szerint jövőre 63,8 milliárd forint a keret. Ebből 4 milliárd jut a 2005-ben indítandó új címzett, 2,6 milliárd pedig az új céltámogatásos beruházásokra, a többi pedig az előző években odaítélt pénzek forrása. A legfontosabb változás a decentralizáció: a céltámogatások esetében a regionális fejlesztési tanácsokhoz kerül a döntés, s a régiók javaslattételi jogot kapnak a címzett támogatások odaítélésénél is, de itt a döntés marad a parlamentnél. Bár céltámogatás hulladéklerakók építéséhez is kapható, erre két éve nem volt igény, valószínűleg az európai uniós lehetőségek miatt. Ezért ez kikerül a támogatható célok közül, mind a címzett, mind a céltámogatások esetében.