A külföldi befektetők érdeklődése az öt százalék körüli növekedést, a viszonylag alacsony bérköltségeket, az uniós csatlakozás tényét és a belső piac méretét tekintve nem meglepő. A gdanski gazdaságkutató intézet arra számít, hogy a következő években folytatódnak a kedvező trendek.

A külföldi beruházók érdeklődése immár nemcsak a hagyományosan favoritnak számító ágazatokra (gépgyártás, autóalkatrész-gyártás, elektrotechnika, építőipar, faipar) terjed ki. Egyre több nyugati tanácsadó cég, ügyvédi iroda és ingatlantársaság is megjelenik a lengyel piacon. A mintegy ötvenezer, részben vagy egészen külföldi tulajdonban lévő lengyel cég között a hatezer német vegyesvállalat teszi ki a legnagyobb csoportot.

A lengyel gazdaságba eddig beruházott tőke nagyságát (8,4 milliárd dollár) tekintve azonban csak a negyedik helyet foglalja el Németország. Az élen Franciaország áll 13,8 milliárd dollárral, majd Hollandia és az Egyesült Államok következik. A legnagyobb beruházók közé tartozik a France Télécom, az EBRD, a Fiat, a HypoVereinsbank, a Citibank, a Metro, de ugyanígy az orosz Gazprom is. Jövőre a General Electric készül milliárdos nagyságrendű beruházásra Lengyelországban, és a General Motorsnak, a Motorolának, az Electroluxnak, az LG Electronicsnak, a Henschel Engineeringnek és az IKEA-nak is ambiciózus tervei vannak a lengyel piacon. A Siemens, a Volkswagen és a Lidl meglévő beruházásai bővítésére készül.

A Handelsblatt által idézet elemzők arra is felhívják a figyelmet, hogy a varsói kormánynak többet kellene tennie a versenyképesség növeléséért. A modernizálásra váró - és éppen ezért a jövőben komoly beruházási lehetőségeket kínáló - ágazatok között szerepel az informatika, a környezetvédelem, az infrastruktúra és a pénzügyi szolgáltatások.