Legalább 9,6-9,8 millió utasra számít az idén a prágai Ruzyne repülőtér, amely a társaság vezetése által megrendelt tanulmány szerint néhány éven belül szeretné megelőzni a bécsi Schwechatot, hogy a közép-európai régió legnagyobb repülőterévé válhasson.

Az Európai Unióhoz újonnan csatlakozott országok repülőterei közül a prágai Ruzyne jelentős előnnyel már most a legnagyobb és legfontosabb. Tavaly, 2003-ban, például Ruzynen 7,5 millió utas fordult meg, ami az összes lengyel repülőtér együttes forgalmának felelt meg - olvasható a tanulmányban.

Az idei évben Ruzyne néhány újabb rekordot ért el. Szeptemberben a havi személyforgalom első ízben haladta meg az egymilliót. November végéig a forgalom pedig meghaladta a kilencmilliót, így az idei becsléseket a 9,2 millió utasról jelentésen meg kellett emelni.

A prágai repülőtér tervei között szerepel, hogy néhány éven belül lekörözi a bécsit, és a térség legjelentősebb légi kikötőjévé válik. A terveket az utóbbi évek növekedési ütemére alapozták. Az első tizenegy hónapban a prágai repülőtér forgalmának növekedése 24 százalékos volt, míg a bécsié 14,5 százalékos, a tavalyi első tizenegy hónaphoz képest. A Schwechat az idén 14,7 millió utasra számít.

A növekvő szükségleteknek megfelelően a Ruzyne repülőteret fokozatosan korszerűsítik. A repülőtér jelenlegi termináljának maximális évi kapacitása például 6,5 millió utas, és már régen túl van terhelve. A második, korszerű terminált 2005-ben helyezik üzembe, és ezzel a repülőtér évi 15 milliós utasforgalom lebonyolítására válik alkalmassá. (Menedzsment Fórum/MTI)