Elengedték öt túszukat - három nőt és két férfit - azok az egyelőre ismeretlen nemzetiségű fegyveresek, akik szerda hajnalban eltérítettek egy autóbuszt Athén közelében.

A túszokat mintegy hat órával azután engedték el, hogy a magukat orosznak mondó fegyveresek helyi idő szerint reggel 6 óra előtt néhány perccel felszálltak a buszra és a tetőre leadott figyelmeztető lövésekkel hatalmukba kerítették a járművet. Elsőként egy szívbeteg túsz hagyhatta el a buszt, amelyen összesen 26 utas volt.

A kék-narancssárga színű távolsági járatot rendőr- és mentőautók veszik körül egy megállóban Athén keleti peremvidékén, 17 kilométerre a belvárostól.

A terroristáknál állítólag robbanóanyag van, és azzal fenyegetőznek, hogy felrobbantják az autóbuszt, ha nem teljesítik követeléseiket. A túszszedők Oroszországba akarnak menni repülőgéppel, és új buszsofőrt követelnek a megszökött helyett.

A buszeltérítők egyike Hasszánnak nevezte és orosznak mondta magát a görög rádióban, a görög hatóságoknak azonban semmiféle bizonyítékuk nincs arra, hogy a terroristák valóban oroszok lennének.

A görög rendőrség orosz és albán diplomatákat hívtak a helyszínre, hogy segítsenek megállapítani a túszejtők nemzetiségét. A Mega görög magántévé jelentése szerint az athéni albán nagykövetség biztonsági attaséjának sikerült beszélnie a túszejtőkkel és megállapította, hogy azok albánok. A megszökött sofőr is albánnak mondta az egyik eltérítőt, aki enyhe akcentussal, de jól beszélt görögül.

Az autóbuszvállalat vezetője korábban újságírókkal közölte, hogy sikerült mobiltelefonon beszélni a busz egyik utasával. Az utas, egy nő akkor megerősítette: a két fegyveres új sofőrt követel, és az athéni repülőtérre akar menni, hogy elhagyhassa Görögországot.

A busz továbbra is az Athénból északkeletre vezető autópályán vesztegel. A helyszínt a rendőrség és a terrorelhárító egységek több száz tagja fogta körül, és megérkezett az a csoport is, amelynek tagjai tárgyalnak a több mint két tucat utast fogva tartó, vadászpuskával felszerelkezett férfiakkal.

Egy távolsági, az Athén és a tőle mintegy 30 kilométerre északkeletre fekvő Marathónasz között menetrend szerint közlekedő járatra csaptak le a fegyveresek. A Marathónaszból indult autóbusz 17 kilométerre volt Athén központjától, amikor az egyik megállóban támadás érte. Az autóbusz sofőrjének és a kalauznak sikerült elmenekülnie a járműről. (hvg)