Politikai pártatlanságát félretéve, demonstratívan támogatta a Fideszt egy kecskeméti bírónő - írja az Index. A Népszabadság értesülései szerint dr. Boda Ilona kollégái úgy ítélik meg, hogy a megyei bíróság bírája politikai tevékenységet folytatott, amikor a népszavazási kampány finisében kiült a tribünre Orbán Viktor mögé.

A bírók jogállásáról szóló törvény kimondja, hogy egy bíró nem lehet politikai párt tagja és politikai tevékenységet nem folytathat. A Népszabadság értesülése szerint azonban egy kecskeméti bírónő a Orbán Viktor kampánykörútján Kecskeméten, az Árpád-városi sportcsarnokban december 2-án a pártelnök beszéde alatt kiült a Fidesz helyi prominens támogatóinak fenntartott tribünre.

A bírálók szerint Boda Ilona bírónő azzal, hogy több ezer ember előtt Orbán Viktor mögött foglalt helyet, politikai tevékenységet folytatott, amelyet ki kellene vizsgálni. Nem egyértelmű, hogy cselekedete törvénysértésnek minősül-e, ám azzal, hogy a pártelnököt nyíltan támogatók között foglalt helyet, azt sugallta, hogy politikailag nem pártatlan, s ezzel rossz fényt vetett a bíróságra. A bírók jogállásáról szóló törvényben egyébként az is szerepel, hogy egy bíró az életmódjával, magatartásával nem sértheti vagy veszélyeztetheti hivatali tekintélyét.

Boda Ilona 1998-ban a Kisgazdapárt országos listájáról került a parlamentbe, 2001-től a kormányváltásig pedig a Környezetvédelmi Minisztérium politikai államtitkáraként dolgozott. Jelenleg a Bács-Kiskun Megyei Bíróság egyik bírája, ahol - egyéb feladatai mellett - az üvegzsebtörvény végrehajtásának jogi felügyeletét is ellátja. (index)