Az orosz alsóház az egymás utáni hatodik évben hagyott jóvá - ez alkalommal a GDP 1,5 százalékára rúgó - bevételi többletet tartalmazó éves költségvetést. A nemrég elfogadott 2005. évi pénzügyi terv készítői lényegesen megemelték a katonaságnak, rendőrségnek, ügyészségnek és a titkosszolgálatnak szánt előirányzatokat, kevesebb jut ugyanakkor oktatásra és szociális célokra.

A tervezett többletet a kormány és a törvényhozás reményei szerint a továbbra is gyorsan növekvő gazdaság, illetve a nyersanyag- és energiaárak továbbra is magas árszintje fogja szavatolni. A költségvetés tervezése során a pénzügyminisztérium abból indult ki, hogy 2005-ben a gazdasági növekedés legalább 6,3 százalékos lesz, az olajárak pedig nem süllyednek a barrelenkénti 28 dolláros szint alá.

Az állami bevételek csökkenése irányába hat a terv azon része, amely előirányozza az - Oroszországban csak a munkáltató által fizetett - társadalombiztosítási járulékok kulcsának 35,6 százalékról 26 százalékra való csökkentését. Mint a Neue Zürcher Zeitung ezzel kapcsolatban emlékeztet: a kormány a korrekciótól a kifizetett bérek további gyors növekedését, a valósághoz közelebb álló vállalati adatok közlését, illetve a feketegazdaság visszaszorulását reméli. Az oktatási és a szociális kiadások központi előirányzatainak csökkentését valamelyest kompenzálja az, hogy a kormány növeli a régióknak szánt összegeket.

Az erősödő terrorveszély és a vélt külső katonai nyomás folytán Moszkva lényegesen emeli a hadsereg és a biztonsági szolgálatok finanszírozottságát. A védelmi célokra fordítandó összegek az ideihez képest - valós értéken számolva - 18,9 százalékkal emelkednek majd, és - átszámolva - elérik a 17,7 milliárd dollárnak megfelelő összeget, ami még mindig alig elegendő a lerobbant katonai infrastruktúra fenntartásához. A biztonsági szolgálatok 16,7 százalékkal növelt támogatása révén véget kellene vetni ezen intézmények eddigi önkényének és az állomány jelentős részét átjáró korrupciónak, aminek felszámolását eddig az elégtelen javadalmazásra való hivatkozással lehetett elodázni.