A tíz új európai uniós tagállamban a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalók átlagos heti munkaideje 1-4 órával hosszabb, mint az EU15-ben - állapítja meg az Európai Foglalkoztatási és Szociális Hírlevélnek a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium internetes címén olvasható novemberi száma.

A magyarországi szakszervezetek néhány éve erőteljes kampányt indítottak a 38 órás munkahét elérése érdekében, de a munkáltatók ezt nem tartották teljesíthetőnek. Bár a kormányzat kezdetben lehetségesnek tartotta, hogy a szakszervezetek és a munkaadók megegyeznek a fokozatos munkaidő csökkentésről, de később már számára is úgy tűnt: ennek most nincs gazdasági realitása.

Elvállalta viszont a kormányzat, hogy támogatja a munkaközi szünet munkaidőként történő elszámolására vonatkozó törvénymódosítást. A szakszervezetek ugyanis - ha már a 38 órás munkahét fokozatos bevezetését jelenleg nem lehet elérni - legalább ennyivel szeretnék kedvezőbbé tenni a munkaviszonyokat.

A hírlevél szerint az új tagállamokban és a tagjelölt országokban a teljes munkaidőben foglalkoztatottak többsége a heti 40 óránál többet dolgozik, 5-10 százalékuk pedig a 48 óránál is többet. A váltott műszakos munka leginkább az új tagállamokra jellemző: egyes országokban a munkavállalók több mint 25 százaléka dolgozik így, a régi tagállamokban 15 százaléka.

Az éjszakai munkavégzés gyakorisága az Európai Unió tagállamaiban csaknem azonos: a foglalkoztatottak 10-20 százaléka végez éjszakai munkát. Az EU15-ben a munkavállalók 46 százaléka, az újonnan csatlakozott és tagjelölt országokban 45 százaléka dolgozik néha éjszakai műszakban. Ami a vasárnapi munkát illeti ez az arány 27, illetve 38 százalék, a szombati munkánál pedig 52, illetve 62 százalék.

A napi munka megkezdésének és befejezésének előre rögzített időpontja jelenti az általános gyakorlatot a munkavállalók több mint 75 százaléka esetében. Ez a forma különösen Dél-Európa országaiban és az új tagállamokban jellemző.

Franciaországban, Németországban, Írországban és az Egyesült Királyságban a munkavállalók körülbelül 50 százaléka rugalmas munkaidő-beosztásban dolgozik. Franciaországban és Írországban például a dolgozók több mint 20 százaléka maga határozhatja meg munkaidő-beosztását. (ebroker)