A kohéziós alapnál összesen nyolc projektcsomagra tett javaslatot Magyarország 2004. június 30-áig, ezeket július 6-án be is fogadta Brüsszel. Azóta tart a bizottsági vizsgálat, és most meg-született az első pozitív döntés.

Az uniós jóváhagyásban első fecskének számító projekt Veszprém és térségében a karszt- és ivóvízbázis megóvását, továbbá a Balaton vízvédelmét szolgálja. A 29,915 millió eurós beruházáscsomagból 22,1297 millió eurót fedez a kohéziós alapból megítélt támogatás, amelyet 2010. december 31-ig kell igénybe venni.

A projekt három - a veszprémi, zirci és hegyesdi - agglomeráció, a Dél-Bakony, sőt az Észak-Balaton jelenlegi és jövendő ivóvízkészletének biztosítását, a szennyező anyagok (foszfor, nitrogén) távol tartását s az érintett településeken a százszázalékos csatornázottsági szint elérését szolgálja.

Hamarosan hasonló kedvező döntésekre számít Magyarország négy további kohéziós projekt esetében: Zalaegerszeg és térsége szennyvízelvezetésénél és -kezelésénél, a budapesti szennyvíztisztítónál, a légiforgalmi radarrendszernél és az M0-s körgyűrű keleti szektoránál. Ugyanakkor még tart a bizottsági vizsgálat a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei hulladéklerakó és az észak-alföldi régió ivóvízminőségét javító projektnél. Az NFH főosztályvezetője azt is elmondta, hogy 2004 végéig még további 10, a jövő esztendő elején áprilisig pedig további 39 tendert hirdetnek meg.