A lakosság 65 százaléka megbízik a Magyar Nemzeti Bank döntéseinek szakszerűségében, megalapozottságában - derül ki egy közvélemény-kutatásból, melyet a jegybank megbízásából a Tárki végzett el. A 2003-as felméréshez képest szembetűnő a változás: akkor mindössze a megkérdezettek 29 százaléka vélte szakszerűnek és megalapozottnak a jegybank döntéseit, és nagyon sok volt a bizonytalan válaszoló.

A jegybank intézményi függetlenségével kapcsolatos tájékozottság is nőtt: ma a lakosság 42 százaléka van tisztában azzal, hogy a jegybank nem tartozik semmilyen intézmény alá.

Ugyanakkor alacsony az emberek aktív ismerete a jegybank tevékenységéről. A reprezentatív kutatásban megkérdezettek 31 százaléka semmilyen MNB-hez kapcsolódó tevékenységet nem tudott magától említeni, további 23 százalék rossz választ adott.

Némileg nőtt a lakosság érdeklődése az euró magyarországi bevezetését illetően, ugyanakkor a kérdés még mindig megosztja a társadalmat. A nagy többség tudja, hogy kötelező bevezetni az európai valutát, sőt tisztában van azzal is, hogy ennek pénzügyi-gazdasági feltételei vannak. A maastrichti kritériumok közül legismertebb az infláció leszorításának feltétele. Az elmúlt évek többszöri céldátum-változtatása egyértelműen elbizonytalanította az embereket: ugyan 38 százalék 2010-re tette az eurózóna-csatlakozást, a másik nagy csoport azonban 2008-at jelölte meg, és nagy az egyéb dátumok közötti szóródás is.

(A felmérés részletes eredményei a decemberi 27-i Makrogazdaság mellékletben lesznek olvashatók.) (VG)