1989 óta a legeredményesebb év az idei a cseh mezőgazdaság számára. A mezőgazdasági minisztérium előzetes számításai alapján a gazdálkodók négymilliárd korona (32,1 milliárd forint) jövedelmet könyvelhetnek el - nyilatkozta a cseh hírügynökségnek Jaroslav Palas, a tárca vezetője. Derűlátását az agrárszervezetek is osztják, s ha az összeget egymilliárddal kevesebbre becsülik is, azzal egyetértenek: 1991 óta ez lehet a harmadik pozitív mérleget záró év.

Palas szerint 2004-ben a termőterület növekedése, a termelői árak nagyjából tízszázalékos emelkedése, illetve az 1990 óta a legnagyobb, 8,83 millió tonnás gabonatermés nagyban befolyásolta az eredményeket. Fontos szerepet játszott ugyanakkor a májusi uniós csatlakozás, amely többek között 22 milliárd koronás támogatást jelent a cseh gazdáknak.

A csatlakozás azonban kedvezőtlen hatásokkal is járt, hiszen a belső piac megnyitása nemcsak a cseh termékeknek hozott megnövekedett piacot, de az import emelkedésével is szembe kellett nézniük a termelőknek. (CTK)