Jövőre számottevően lassul a világgazdaság növekedése, amelyet "szokatlanul magas" kockázatok terhelnek, de szerencsés esetben az ütemváltás sima lesz, és nem következik be "összezuhanás" - áll az Economist Intelligence Unit (EIU) hétfőn Londonban kiadott éves globális jelentésében, amely szerint Magyarországon 2005-ben, a választások közeledtével "a gazdaságpolitikai populizmus térnyerése" várható.

A világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságielőrejelző és elemző házának 2005-re összeállított, 260 oldalas átfogó prognózisa szerint a világgazdaság piaci árfolyamon számolt reálnövekedése az idei évre várt 4,1 százalék után jövőre 3,2 százalékra lassul, ami - főleg a 90-es évek zömének teljesítményével összevetve - még mindig robusztusnak tekinthető.

A lassulás azonban olyan időszakban következik be, amikor a világgazdaság számos kockázati tényezővel kénytelen szembenézni, és ezekben benne van az a lehetőség, hogy a növekedés lassulása "valami súlyosabbá fajul" - áll a The Economist folyóiratot is gondozó csoport társintézményének hétfői londoni jelentésében.

Az EIU szerint a kockázatok "hosszú listáján" szerepel egyebek mellett a dollár hirtelen összeomlása, az esetleges újabb meredek olajár-emelkedés, a kínai gazdaság hirtelen megtorpanása, vagy a lakóingatlan-árak összeomlásszerű zuhanása a fő gazdasági erőcentrumokban.

A 190 országot felölelő elemzés szerint külön kockázati tényező a magas folyómérleg- és költségvetési hiányaikat a nemzetközi tőkepiacról fedezni kényszerülő feltörekvő gazdaságoknak az OECD-térségben már beindult pénzügypolitikai szigorítási kurzus, amely a magas likviditású, magas befektetési kockázatvállalási készségű, alacsony kamatszintű környezethez képest egyébként normalizáltabb piaci helyzetet fog teremteni.

A kamatemelés főleg az Egyesült Államokban lesz kirívó mértékű, annak ellenére, hogy az amerikai gazdaság növekedése a 2004-re várt 4,4 százalékról jövőre 3,1 százalékra csökken az EIU szerint.

Az amerikai folyómérleg-hiány ugyanakkor az idei 644 milliárd dollárról 2005-ben várhatóan 719 milliárd dollárra, a GDP-érték 5,8 százalékára fog duzzadni, ami erős nyomás alatt fogja tartani a dollárt.

A 2003-2004-es pénzügyi évre becsült költségvetési hiány 412 milliárd dollár, a GDP 3,6 százaléka, és ez a növekvő kiadások és a lassuló gazdaság környezetében 2004-2005-ben 492 milliárd dollárra, a bruttó hazai termék 4 százalékára fog tovább emelkedni az EIU előrejelzése szerint.

A szövetségi jegybank, a Federal Reserve a jelenlegi 2 százalékos kamatot 2005 végére 4 százalékra fogja emelni - áll a londoni elemzésben.

Az EIU alapforgatókönyve mindent összevetve azonban az, hogy 2005-ben is meglehetően erős lesz a növekedés a világgazdaság egyes régióiban, jóllehet ez alól az egyetlen nagy kivétel az euróövezet, ahol az idei évre becsült 1,9 százalék után jövőre is csak ugyanennyit vár a londoni cég.

A 25 tagú EU egészében valamelyes gyorsulás valószínű, 2,3 százalékról 2,4 százalékra, de ez nem az együtt is csekély gazdasági súlyú új tagországoknak köszönhető, hanem zömmel a brit gazdaság átlagon felüli teljesítményének - áll a jelentésben.

Gordon Brown brit pénzügyminiszter nemrég 3-3,5 százalék közé jósolta a jövőre várható brit növekedési ütemet.

Magyarországon az EIU elemzői a 2004-re várt 3,7 százalék után jövőre 3,9 százalékos reálnövekedést várnak, az évközi átlagos infláció eközben az idei évre becsült 6,9 százalékról szerintük 4,9 százalékra csökken.

A folyó fizetési mérleg hiánya a várt 27 százalékos exportérték-növekménnyel együtt is még mindig a GDP 8,5 százaléka lesz jövőre.

A magas deficitek ellenére azonban az MSZP-ben erős a politikai ellenállás a kiadáscsökkentéssel szemben, és a jelek szerint még a párt reformista szárnya - benne Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel - sem siet a hiányok lefaragásával, tartván a Fidesszel szembeni további térvesztéstől - áll a londoni elemzésben.

Az EIU szerint ennek alapján várható, hogy jövőre "a populizmus fog felülkerekedni a helyes gazdaságpolitika helyett" Magyarországon. (ebroker)