Együttműködési megállapodást írt alá tegnap közös beruházások támogatására az orosz Vnyesekonombank és Rosszeximbank, valamint a Magyar Export-Import Bank és a Magyar Exporthitel Biztosító Rt. Az együttműködés célja az orosz-magyar gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok erősítése és annak elősegítése, hogy az orosz és a magyar cégek együtt jelenjenek meg más országok piacán.

A keretmegállapodás fontos segédeszköz lehet mindkét országban a vállalatok számára - fejtette ki Major István, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkára. Az Eximbank vezérigazgatója, Bánki Frigyes elmondta: a magyar gazdaság számára azért különösen jelentős az együttműködés, mert az orosz cégekkel együtt olyan, számunkra fontos területeken is megvethetik a lábukat a hazai vállalkozások, mint Kína, India, illetve Ázsia fejlődő része, ahol az orosz cégeknek hagyományosan vannak kapcsolataik. A másik fél számára ugyanakkor a magyarok segíthetnek gazdasági kapcsolatokat kiépíteni Közép- és Dél-Európában, illetve a Balkánon.

A Vnyesekonombank jelentős szerepet játszik Oroszország adósságkezelésében, amit állami fejlesztési programok finanszírozásával egészít ki. Leánybankja, a Rosszeximbank közreműködésével exportfejlesztési programokban is részt vesz.

Az utóbbi években figyelemre méltó fellendülés következett be az magyar-orosz gazdasági kapcsolatokban - jelentette ki Szakács Tibor, a Mehib vezérigazgatója. Az Eximbank finanszírozásával, illetve a Mehib biztosításával ma már magyar részvétellel több száz millió dollár nagyságrendű fejlesztés van folyamatban az Orosz Föderációban, főként erőművi, orvostechnikai, kommunális és építési projektek révén.