A Gazdasági Versenyhivatal versenytanácsa tegnap döntött az első olyan kartellügyben, amelynek felfedéséhez az egyik kartelltag döntő bizonyítékot szolgáltatott a versenyhivatalnak. Így a Royal-Bau Rt.-nek nem kell bírságot fizetnie. A kartell másik tagját, a Construm Kft.-t 16,5 millió forint megfizetésére kötelezte a versenyhatóság. A két építőipari cég Budapesten, a Terézvárosban, egy társasház felújítására kiírt közbeszerzési pályázat utolsó szakaszában kötött versenykorlátozó megállapodást, amit közjegyzői okiratba is foglalt.

A GVH tavalyi közleménye alapján részleges vagy teljes bírságelengedés a honoráriuma a titkos megállapodás tagjának, attól függően, mikor és milyen mértékben informálja a versenyhatóságot a jogsértő szövetkezésről. Meghatározott feltételekkel - így döntő bizonyíték szolgáltatása esetén - az érintett mentesül a bírság alól, illetve ha egyébként közreműködik a titkos megállapodás feltárásában, úgy a kiróható büntetés összegéből jelentős kedvezményt élvezhet. A versenyhatóságok - a kőkemény kartellek felderítése végett - manapság világszerte ehhez a módszerhez folyamodnak.

A nálunk engedékenységi politikának nevezett megoldás eddig nemigen járt eredménnyel. Egyesek szerint azért, mert a hazai piac meglehetősen szűk, ezért a "besúgó" tart attól, hogy magatartása miatt kiszorítják, illetve nem talál majd üzleti partnereket. Versenyjogi szakemberek úgy vélekednek: a mostani eset jól példázza, hogy az úgynevezett engedékenységi politika működik. A cégeknek érdemes megfontolniuk, nyújtanak-e információkat versenykorlátozó megállapodásaikról a hivatalnak, vagy sem, hiszen csekély büntetéssel, esetleg a nélkül kerülhetnek ki a hosszú távon számukra is kényelmetlen jogsértő helyzetből.