Heves csata, erőteljes kampány után dől el az MGYOSZ mai tisztújító közgyűlésén, hogy ki vezeti a továbbiakban a két nagy munkaadói érdekképviselet - a másik a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége - egyikeként számon tartott szervezetet. A rendszerváltáskor újjáalakult MGYOSZ-t gyakorlatilag a kezdetektől irányító Széles Gábort Székely Péter, a Transelektro csoport elnöke - nem mellesleg: a szövetség alelnöke - próbálja legyőzni. Egyes gazdasági szereplők szerint a munkaadói szervezetek további együttműködésének jellege is függ attól, hogy ki lesz az MGYOSZ első embere: Székely az igen szoros, Széles a lazább kooperáció híve.

Az MGYOSZ az elmúlt másfél évtizedben eredményes tevékenységet folytatott, évről évre javította pozícióit, társadalmi elismertsége nőtt - nyilatkozta a Világgazdaságnak Széles Gábor. A hivatalban lévő elnök fontosnak nevezte, hogy a szövetség azon az úton haladjon tovább, amelyen eddig. Hozzátette: a munkaadói szervezetek együttműködése - egyebek közt az érdekegyeztető tanácsban - megfelelő volt az elmúlt időszakban. Széles Gábor ezzel együtt arra készül, hogy a tisztújítást követően a szövetség egyik alelnökét bízza meg a VOSZ-szal való állandó kapcsolattartással. Az elnök egyetért azzal, hogy az MGYOSZ lobbiképességét erősíteni kell, ám ezt szerinte "nem egyes vállalkozók szempontjai, hanem az ország közép- és hosszú távú érdekei mentén kell megvalósítani". Az elnöki tisztségért folyó küzdelem kapcsán kifogásolta, hogy "külső emberek kampányolnak" Székely Péter mellett. Az esélyekről azt mondta, "a tagság elutasítja a beavatkozást a szövetség belügyeibe".

Székely Péter ellenben úgy látja, "a többség változást akar". A Transelektro-elnök a jelenleginél jobb, szervesebb együttműködést akar kialakítani a munkaadói érdekképviseletekkel, illetve a kamarákkal a lobbiképesség igen jelentős javítása érdekében. Megjegyezte azonban: az csak a későbbiekben dől el, hogy ez szervezeti szempontból milyen következményekkel járhat. A kihívó szerint az MGYOSZ igen fontos feladata, hogy olyan gazdaságpolitikai programot kezdeményezzen, amely a versenyképesség jegyében kormányzati cikluson átívelő válaszokat ad a kihívásokra. A szövetséget számos szempontból meg kell újítani, mondta. Demokratikusabb, proaktívabb, nyitottabb MGYOSZ-ra van szükség - magyarázta. Székely Péter szolgáltatószervezetként képzeli el a szövetséget, amely egyebek mellett segít a vállalkozásoknak az uniós források felhasználásában, praktikus kérdésekben gazdasági fórumokat szervez, és hozzájárul ahhoz is, hogy a szakképzés és a felsőoktatás rendszere a gazdaság igényeihez igazodjék.