Nem lesz személyi következménye a köztévé népszavazási műsorának Hajós Andrással és Lagzi Lajcsival, értesült a Népszabadság. A tévé elnöke ma hozza nyilvánosságra a műsorral kapcsolatos belső vizsgálat eredményét.

Rudi Zoltán, az MTV elnöke szerdán hozza nyilvánosságra annak a vizsgálatnak az eredményét, amely a közszolgálati televízió december 5-én, este közölt műsor népszavazásról való tájékoztatását ellenőrizte.

Az MTV-t számos kritika - köztük politikusoké - érte a népszavazási műsor miatt, amelyben az előzetes adtok feldolgozása helyett Lagzi Lajcsi szórakoztató estjét sugározták. Friderikusz Sándort külön bírálták, hogy műsorában felléptette Hajós András műsorvezetőt, aki egy riporterparódiát mutatott be.

Bár a tévé elnöke eddig nem vállalta a felelősséget, az MTV kuratóriumának elnökségi ülésén őt is kritikák érték. A kuratórium elnöke, Czeglédi László már korábban elnézést kért a "nem szerencsés" műsor miatt. Nika György hírigazgató úgy fogalmazott: "Galambos Lajos és Hajós András egymás után megterhelő lehet". Nika bocsánatot kért, de úgy fogalmazott, mivel a választási iroda azt jósolta, csak tízkor lesznek eredmények, helyénvalónak tűnt Friderikusz Sándor bevonása.

A múlt héten a hírigazgató közölte, a vizsgálat szerint nem sérült a nézők tájékoztatáshoz való joga. Nika szerint Friderikusz egyedül döntött Hajós szerepeltetéséről, amiről - szabályellenesen - senkivel sem konzultált előzetesen. Friderikusz ízlésbeli kérdésnek nevezte Hajós riporterkedésének megítélését. (index)