Személyeskedő és kioktató hangú nyílt levélben figyelmeztette Patrubány Miklós MVSZ-elnök az Országos Választási Iroda vezetőjét, hogy a népszavazás eredményének újraszámlálása ügyében kész Legfelsőbb Bíróság után "valamennyi külföldi, a választások tisztaságát felügyelő szervezetet, az Európai Unió ombudsmanját, valamint az Európai Unió Bíróságát is" megkeresni. Patrubány "szimpatikus, csupán enyhén molett" nőnek nevezi Rytkó Emíliát, aki szerinte "hadilábon áll a matekkal". Rytkó szerint Patrubány nem csak őt, hanem azt a több ezer köztisztviselőt és önkéntest is megsértette, akik részt vettek a népszavazás lebonyolításában.

"A szimpatikus, csupán enyhén molett, és minden szempontból nyilván teljesen független Emília (társkeresők figyelem!) hadilábon áll a matekkal is" - áll a Magyarok Világszövetsége elnökének Rytkó Emíliának, az Országos Választási Iroda vezetőjéhez írt nyílt levele bevezetőjében. Az MVSZ honlapján, ahol több írás is kétségbe vonja az OVI és vezetője pártatlanságát, Patrubány Miklós azt állítja, hogy a választási iroda "felül akarja bírálni az Legfelsőbb Bíróság döntését". (Többek között az MVSZ panaszai miatt az LB úgy döntött, hogy több mint 1100 szavazókörben ellenőrizni kell a december 5-i népszavazás eredményét.)

Patrubány a Rytkó Emíliának címzett írásban azt állítja, téves, hogy csak 1139 szavazókörben rendelték el az újraszámlálást, szerinte a Legfelsőbb Bíróság 1158 helyen kötelezte a választási szerveket az eredmény újbóli megállapítására. Patrubány az újraszámlálás időtartama miatt, valamint a szavazatszámláló bizottságok számára fenntartott, a korábbi eredmény megszavazásának lehetősége miatt is tiltakozik. A kettős állampolgárságról szóló népszavazás kezdeményezője 5 pontba sorolt követeléseit egy figyelmeztetéssel zárja: "Figyelmeztetem, hogy fentiek be nem tartása, bármilyen önkényes eljárási rend követése vagy a Ve.-be ütköző tevékenysége miatt nem csak a Legfelsőbb Bírósághoz, mint jogorvoslati fórumhoz fordulok, hanem megkeresem valamennyi külföldi a választások tisztaságát felügyelő szervezetet, az Európai Unió ombudsmanját valamint az Európai Unió Bíróságát is".

Rytkó Emília az Indexnek elmondta, nagyon sajnálja, hogy Patrubány Miklós, ahelyett, hogy részt vett volna a szavazatszámlálás törvényes megismétlésének folyamatában, az információk teljes hiányában kezdett vagdalkozni. A választási iroda vezetője szerint Patrubány több ezer köztisztviselő és önkéntes munkájának pártatlanságát vonta kétségbe, olyanokét, akik éve óta ügyelnek a választások tisztaságára. Rytkó Emília elmondta, többen azt javasolták neki, hogy peres úton vegyen elégtételt jóhírnevének megsértéséért a nyílt level személyeskedő, és függetlenségét kétségbe vonó állításai miatt, ő azonban nem kíván bírósághoz fordulni, de Patrubány figyelmébe ajánlja, hogy a bizonyítékok nélkül benyújtott panaszokkal hatezer család karácsonyát szúrta el. (index)