Pesszimistán látja a jövő évi lehetőségeket az építőipari szakma. Bár az idén 6,5 százalékkal emelkedik az építőipari termelés, az ágazat jelentős részét képviselő magasépítéssel foglalkozó cégek termelése csökken, és ez a tendencia várhatóan jövőre tovább folytatódik, hangsúlyozta Tolnay Tibor, az Építési Vállalkozók

Országos Szakszövetségének elnöke, az ÉVOSZ évzáró rendezvényén. E kedvezőtlen várakozásokat alátámasztja, hogy a gazdaságkutatók jövő évre a beruházások 12,7 százalékról 8 százalékra történő visszaesését jelzik.

Kolber István regionális fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter szerint az építőipar növekedése jövőre eléri a 8 százalékot. Ez annak köszönhető, hogy a 2005-ös költségvetésben lakásügyre 276 milliárd forint fordítható, a területfejlesztésre pedig 101 milliárd.

Az ÉVOSZ nagy várakozásokkal tekint a 2007-2013 közötti időszakra, amikor évente mintegy 1000-1500 milliárd forint EU-s támogatásban részesülhet az ország. Ennek nagy része várhatóan az építőiparba áramlik, ami azt jelenti, hogy a hazai építőipari cégeknek meg kell duplázniuk a termelést. Problémát jelent azonban, hogy évről évre kevesebb a jól képzett szakmunkás (számuk 1990-1999 között 209 ezerről 110 ezerre csökkent), és ha ezt a kérdést nem sikerül 2-3 éven belül megoldani, az ágazatnak mintegy 80-100 ezer külföldi szakmunkásra lesz szüksége - hangsúlyozta Tolnay. A másik jelentős probléma, hogy az ágazatban működő kis- és középvállalkozások műszaki és szakmai színvonala, technikai háttere nem megfelelő. Ezért olyan támogatásokra lenne szükség, mely segíti az elavult gépek cseréjét. (FE)