Az eddigi adatok alapján rekordév várható a közbeszerzésben - mondta lapunknak Tunyogi László, a Magyar Közbeszerzési Hírbörze Kft. ügyvezető igazgatója. A Hivatalos Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetségének elnöke szerint remény van arra, hogy a közbeszerzések értéke a tavalyi 558,4 milliárd forint után az idén meghaladja az ezermilliárd forintot. Az eddigi csúcs a 2002. évi 804,6 milliárd forint volt, amelytől tavaly 30 százalékot meghaladóan maradtak el a közbeszerzések.

Az ebben az évben várható újabb rekordhoz nagyban hozzájárul a dinamikus autópálya-építési program - véli a szakember. Eddigi adataik szerint az idén tíz sztrádaépítési tenderen 538,5 milliárd forintnyi eredményt hirdettek. Ebből levonva 127 milliárdos - az M6-os érdi tető-Dunaújváros szakaszának építése - koncessziós pályázatot, akkor is a 2004. évi várható közbeszerzési összforgalomnak mintegy 40 százalékát teszik ki a sztrádaépítések. Ezek több tíz ezer embernek évekre munkát adnak, megvalósításukkal pedig nő az érintett térségek vonzereje a befektetők számára. Mindez azt jelzi, hogy lendületben van a gazdaság.

A Magyar Közbeszerzési Hírbörze adatai szerint az első három negyedévben lezárult kilenc sztrádaépítési közbeszerzési pályázatból a Strabag kettőt önállóan (összértéke 101,8), egyet pedig a Hídépítővel konzorciumban (értéke 74,1 milliárd forint) nyert meg. A Betonút ugyancsak kettőt (összértékük 115 milliárd forint) nyert önállóan. Egy-egy eljárást nyert a Swietelsky (12,6), a Mota-Engil (22), az Egút (33), valamint a Vegyépszer-Hídépítő duó (53 milliárd forint).

Az eddigi közbeszerzési adatok szerint a megszorítások hatása nem érződik - véli Tunyogi László. Ám ezek általában később hatnak, eltolódva jelennek meg.