A PISA-felmérés után a pedagógusok szakszervezete a képvislőkhöz fordul - írja a Híradó.hu.

A PISA-felmérés eredményéből az látszik, hogy elhibázott volt a diákok kötelező óraszámának csökkentése, ezért a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a képviselőkhöz fordul, hogy ne támogassák a költségvetési törvényen keresztül a közoktatási törvény módosításait - közölte a PDSZ elnöke.

"Következetlen oktatáspolitika az, illetve az átgondolás teljes hiányára vall, hogy miközben az oktatási kormányzat az oktatási intézmények (óvodák, iskolák) felelősségéve teszi a diákok esélyegyenlőségének növelését, ezzel egy időben csökkenti az intézményen belüli lehetőségeket, az intézményen kívüli tevékenységek finanszírozását (...) és mindezzel együtt csökkenteni igyekszik a feladatot ellátó dolgozók számát, feladatkörüket növelve" - tartalmazza Kerpen Gábor közleménye.

Az érdekvédő szerint sokatmondó javaslat az, amely a közoktatásban már elvileg sem tartaná meg a feladatfinanszírozást. Mint közölte: eldönthetné már a kormány, hogy spórolni akar, vagy javítani az esélyegyenlőségen. A PDSZ tiltakozását jelezte és fellép a költségvetési törvénytervezetben szereplő pedagógusokra vonatkozó új szabályozás törvénybe iktatása ellen.

A tavalyi módosítás, ami az Alkotmánybíróság előtt van, többlettanításra teszi kötelezhetővé a pedagógust. A jelenlegi módosítás még ezen is túltesz azzal, hogy a heti 40 munkaórában kötelezően, alapvetően külön díjazás nélkül, vagyis ingyen további feladatok ellátását teszi elrendelhetővé. A PDSZ szerint ezen feladatok olyan jellegűek, amelyek külön munkakört igényeltek eddig - és igényelnének a jövőben is. Kizárólag spórolás miatt vezetne be a kormány olyan jogszabályt, amely árt a diáknak is, hiszen megszüntetné a diákmozgalmat segítő feladatkört, amely a demokráciára nevelés eszköze és eddig önálló volt, a szabadidő-szervezői feladatkört, amelyre mind a diáknak, mind az oktatási intézménynek szüksége van. Ennek megszüntetése veszélyezteti a nevelést - vélte Kerpen Gábor.

A PDSZ úgy ítéli meg, hogy a kormány ellehetetleníti az alapfokú művészetoktatást, hiszen csökken a finanszírozás, másrészt a jövőben semmilyen szinten (települési önkormányzat, megye, főváros) sem lesz kötelező a fenntartás. Ez a művészetoktatás végét jelentheti. (hirado)