Cseh gáz- és árampiac: liberalizálás 2007-re

A prágai képviselőház jóváhagyta az energiatörvény módosítását, ennek értelmében 2007-re liberalizálják Csehország gáz- és árampiacát. A nagyvállalatok már a jövő évtől lehetőséget kapnak arra, hogy megválasszák saját gázszállítójukat. A képviselőházi jóváhagyással a jogszabály visszamenőleges hatállyal december 1-jétől lépett életbe, noha a módosítást még Václav Klaus elnöknek is alá kell írnia. (CTK)

Hatvanöt éves koráig minden brit dolgozhat

Az Egyesült Királyságban a munkaadók a jövőben nem kényszeríthetik alkalmazottaikat arra, hogy 65 éves koruk előtt menjenek nyugdíjba - jelentette be a londoni kormány. Az életkor szerinti megkülönböztetés új európai szabályainak értelmében 65 év a nyugdíjkorhatár, de Patricia Hewitt kereskedelmi és ipari miniszter szerint ez sem szentírás. A munkavállalók tovább is dolgozhatnak, ám ekkor már megtagadható tőlük a foglalkoztatás, és előbb is nyugdíjba mehetnek. (BBC)

Felavatták a világ szuperviaduktját

Franciaország déli részén Jacques Chirac elnök felavatta a világ legmagasabb hídját. A mintegy 270 méter magas, 2,5 kilométer hosszú szuperviadukt a Párizstól a Földközi-tengerig vezető autópályán található Millau város közvetlen közelében, és körülbelül 20 méterrel magasabb az Eiffel-toronynál. Építése három évig tartott, és 320 millió euróba került; most 4,9, júliusban és augusztusban pedig 6,5 eurós díjat szednek a rajta áthaladni szándékozó gépjárművezetőktől. (Bloomberg)

Lassít az orosz gazdaság

Az orosz gazdaság 2002 óta a leglassúbb növekedést produkálta 2004 harmadik negyedévében - közölte a szövetségi statisztikai szolgálat. Az elemzők az elmaradt adóbefizetések fokozott behajtására irányuló kormányzati erőfeszítések (Jukosz-ügy) nyomán csökkenő befektetési kedvvel, továbbá az olaj- és földgázárak esésével magyarázzák a 6,4 százalékos tempót. Az előző negyedévben éves szinten még 7,4, tavaly pedig 7,3 százalék volt a növekedés Oroszországban a rekordszintű olaj- és gázárak következtében. (Bloomberg)

USA: rekordszinten a kereskedelmi hiány

Az amerikai kereskedelmi deficit 55,5 milliárd dollárra nőtt októberben a szeptemberi 50,9 milliárd dollárról, s ezzel az év első tíz hónapjában elérte az 500,5 milliárdot. A kormány a rendkívül magas olajárakkal magyarázza a 2003-as csúcsot túlszárnyaló, rekordszintű hiányt. Emellett az amerikaiak több külföldi televíziót, ruházati terméket és elektronikai cikket vásároltak, tovább növelve a hiányt, például Kínával szemben. (Bloomberg)

Újabb IMF-kölcsön Törökországnak

A Nemzetközi Valutaalap és Törökország újabb, három évre szóló, tízmilliárd dolláros hitelmegállapodást kötött. Mint Ali Babacan török gazdasági miniszter Ankarában elmondta, arra számítanak, hogy az IMF igazgatótanácsa még 2005 elején jóváhagyja az egyezséget, s a kölcsön hozzásegíti az országot a fenntartható gazdasági növekedés biztosításához, és növeli esélyét az európai uniós tagság elnyerésére. (Bloomberg)