Délkelet-Ázsiában 14 ezer 523-ra emelkedett a természeti katasztrófa halálos áldozatainak a száma. Összesen több mint 5 ezren sérültek meg. A katonák és mentőalakulatok sok embert még keresnek, a hatóságok valószínűnek tartják, hogy még többen vesztették életüket, amikor a Richter skála szerinti 9-es erősségű földrengés, majd hatalmas szökőár pusztított a térségben.

A Reuters jelentése szerint a legtöbben, 4 ezer 891-en Sri Lankán vesztették életüket, a halálos áldozatok között 70 külföldi turista is van: eddig azt lehet tudni, hogy 22-en japán, ketten pedig amerikai állampolgárok.

Indiában több mint 4 ezer 600-an, Indonéziában 4 ezer 448-an, Thaiföldön pedig 431-en haltak meg. Az elhunytak között egy amerikai turista is van Thaiföldön.

A Maldív-szigeteken 32-en, köztük egy brit turista vesztette életét a természeti katasztrófában. Malajziában 44-en, Mianmárban 10-en, Bangladesben pedig 2-en haltak meg.

Srí Lankán a meteorológiai intézet jelentése újabb, kisebb erősségű szökőár veszélyre figyelmeztet. Az elmúlt száz évben a vasárnapi volt az ötödik legerősebb földmozgás a világon.

Nincs magyar áldozata a természeti katasztrófának - erősítette meg a Külügyminisztérium szóvivője. Polgár Viktor Magyar Rádiónak elmondta, hogy a bangkoki magyar konzul hétfőn a szökőár sújtotta thaiföldi Phuket szigetére utazik, ahol becslések szerint 200 magyar tartózkodik.

Három emberről nem lehet tudni, hogy hol van, de számos jel utal arra, hogy ők is jól vannak. Azok a bajba jutottak, akiknek segítségre van szükségük, lépjenek kapcsolatba vagy a legközelebbi magyar külképviselettel, vagy keressék fel bármelyik Európai Uniós tagállam külképviseletét - mondta a Külügyminisztérium szóvivője.

Megérkezett hajnalban a budapesti Ferihegyi repülőtérre az a Malév gép, amely vasárnap este indult a Maldív-szigetekről. A repülőn 65-en utaztak, köztük nyolc magyar. Németh Krisztina a Malév sajtószóvivője elmondta, hogy a gép minden olyan utast hazahozott, aki szeretett volna Magyarországra utazni. (MR)