Tömeges éhhalál fenyegeti a vasárnapi katasztrofális földrengés epicentrumához legközelebb eső északnyugat-szumátrai terület lakosait - írták interneten közzétett vészjelző és segélykérő üzenetükben kedden a térség katonai és rendőri vezetői.

Ha nem érkeznek két-három napon belül élelmiszer-szállítmányok, gyógyszerek, kötszerek és sátrak, további ezrek veszthetik életüket a térségben a vasárnapi katasztrófa után - figyelmeztettek a helyi katonai és rendőri vezetők.

A vasárnapi dél-ázsiai földrengés és szökőár, amely több mint 26 ezer emberéletet követelt, sokmilliárd dolláros pusztítást végzett - mondta az ENSZ humanitárius segélyeket koordináló hivatalának (OCHA) vezetője kedden, de pontosabb becslésre nem vállalkozott. A helyi hivatalos szervek bizakodóbbak. Sri Lankán és Thaiföldön elsősorban az idegenforgalom szenvedett nagyobb károkat, legalább féléves munkába kerül a helyreállítás. A rizstermelést nem érte kár.

Indonéziában is hangsúlyozták a pénzügyminisztériumban, hogy a helyreállítás pénzügyi oldalról kezelhető, és az olajtermelést nem érte kár. A Hannover Re viszontbiztosító szerint nála a kártérítési igények 50 millió euró alatt várhatók, messze elmaradva az őszi amerikai hurrikánok után kapott, körülbelül 300 millió eurós igényektől. A Swiss Re viszontbiztosítónál is remélik, hogy a kiadásaik kisebbek lesznek annál a 640 millió dollárnál, amennyibe az amerikai hurrikánok kerültek nekik. A Munich Renél még nem vállalkoztak semmilyen becslésre. A térséggel kapcsolatban lévő biztosítók és utazásszervező cégek, köztük a francia Club Méditerranée és a német TUI hétfőn 0,5-1,8 százalék között olcsóbbodtak a tőzsdéken. (Híradó)