A kanadai Gabriel Resources Ltd. beadta a verespataki aranybánya megnyitásával kapcsolatos környezetvédelmi engedélykérelmet az illetékes román hatóságoknak - tájékoztatott szerdán a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ).

A honlapon a cég, amely a beruházást lebonyolító román Rosia Montana Gold Corporation S.A. 80 százalékát birtokolja, azt tudatja, hogy elkészítették a tervezett projektről szóló beszámolót, amit benyújtottak a román hatóságoknak. A jelentés birtokában a hatóságok eldönthetik, hogy szükség van-e a környezetvédelmi hatástanulmány elvégzésére.

Ha úgy döntenek, hogy igen, akkor a cég véglegesíti a már előkészített környezetvédelmi hatástanulmányt, amit neves román, európai és nemzetközi környezetvédelmi tanácsadó cégek bevonásával készít el. A cég figyelembe veszi Románia és az Európai Unió környezetvédelmi előírásait.

A kanadai cég Verespatakon Európa legnagyobb felszíni nemesfémbányáját nyitná meg félmilliárd dolláros beruházással. A több mint 300 tonna arany és 1600 tonna ezüst útjában 900 lakóingatlan, 2000 lakos és kilenc temető áll. (fn)