Hamarosan megszülethet az egyezség a Párizsi Klubba tömörült hitelező országok és az orosz kormány között arról, hogy Moszkva jövőre 7-10 milliárd dollár körüli adósságot fizethet viszsza idő előtt - idézi a Bloomberg Alekszej Kudrin pénzügyminisztert. A Handelsblatt szerint 2006-ban és 2007-ben is hasonló öszszeg visszafizetését tervezi az orosz fél; ennek mintegy negyede-ötöde Németországra esne. Ez érezhetően csökkentené a Hans Eichel pénzügyminiszterre nehezedő nyomást, és megkönnyítené azon ígéretének betartását, miszerint a büdzsé hiánya jövőre biztosan nem lépi túl az uniós stabilitási paktumban megengedett 3 százalékos GDP-arányos plafont.

Az orosz költségvetés egyenlege a magas olajáraknak köszönhetően immár ötödik éve többletet mutat, és a devizatartalékok nagysága a Fitch hitelminősítő számításai szerint immár meghaladja a külföldi adósságok összegét. Az olajbevételeket Moszkva egy különleges alapba csoportosította; Kudrin szerint ez a pénz részben biztonsági tartalékul szolgál, de jut belőle hiteltörlesztésre, sőt a nyugdíjrendszer támogatására is.

Az orosz gazdaság növekedésének üteme eközben lassul, és elemzők arra számítanak, hogy a következő években már nem tér vissza az eddig látott konjunktúra. A Bear Sterns brókercég most kiadott elemzése szerint elsősorban az olajárak csökkenése, a szerkezeti reformok kimenetele, a kormányzat meglepetésszerű adóbehajtási akciói és az oligarchákkal való kapcsolatok jelentik a fő bizonytalansági tényezőt. A gazdaság lassulásával a hivatalos szervek is tisztában vannak: a gazdaságfejlesztési minisztérium nemrég 6,3-ről 5,8 százalékra csökkentette 2005-ös növekedési prognózisát, míg Kudrin úgy fogalmaz, hogy a következő öt évben lassabb lesz az expanzió, mint az elmúlt öt évben volt.