A Le Monde szerint Nyugat-Európa a rendszerváltás hajnalán fedezte fel Kelet-Európa kulturális és természeti gazdagságát. Évi 40 millió turista tölt átlag 4,5 napot Csehországban, Észtországban, Magyarországon, Litvániában, Lengyelországban, Szlovéniában, Szlovákiában, Bulgáriában és Romániában. Az említett országokba látogató turisták száma közel 10 éve stagnál, ezzel szemben a turizmusból fakadó bevétel megduplázódott, és tavaly elérte a 20 milliárd eurót.

A Le Monde egyetért azzal, hogy a kelet-európai országok legfőbb bevételi forrása a turizmus lett, amely a belső termelés 3,5 százalékát jelenti. Ez az arány a mediterrán országokban 15 százalék. Ez a szektor a foglalkoztatottság szempontjából is fontos tényezővé vált: az összmunkaerő 2,5 százaléka, a szolgáltatók 8,5 százaléka dolgozik a turizmusban. A francia mérleg szerint Magyarország 2,9 millió turistát vonzott tavaly, amellyel Lengyelország (13,7 millió), Csehország (5,1 millió) és az egyre népszerűbb Bulgária (4 millió) után a kelet-európai országok között a negyedik helyen áll. Romániának be kell érnie az ötödik hellyel, bár potenciálja - úgymond - többre érdemesítené. Főképp a német (30 százalék) és a brit (7 százalék) turisták látogatják az új EU-tagországokat.

Német vállalkozók vezetik a befektetési listát is, akik elsősorban szlovák síparadicsomokat építenek ki, a svéd és a finn befektetők pedig a balti szomszédaik felé érdeklődnek a leginkább.

Az egyes kelet-európai országoknak sikerül más-más módon felhívni magukra a figyelmet. Csehország mindenek előtt Prága újjávarázsolásával vonzza a külföldieket. A cseh fővárost választotta egyébként a régió legtöbb külföldi befektetője székhelyéül. Szlovákiában is a főváros, továbbá a sípályák jelentik a vonzerőt. Lengyelország több városa miatt is érdekes a turistáknak, míg Bulgária és Románia olcsó tengerparti nyaralást ajánl a nyugatiaknak. A Magyarországra látogató külföldiek idejük nagy részét Budapesten töltik, ahol a legfőbb vonzerőt a termálfürdők jelentik, amelyek Európa termálturizmusának 20 százalékát bonyolítják le. ((NOL)