Június 30-ig kell benyújtani az Európai Bizottság felé az EU-források felhasználásáról szóló 2004-es jelentést - tájékoztatott Heil Péter, a Nemzeti Fejlesztési Hivatal elnökhelyettese. A közösségi támogatási keret monitoringbizottságának csütörtöki budapesti ülését követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy a tanácskozáson az Európai Bizottság képviselői a jelentéstervezetet tárgyalva elismeréssel szóltak a magyarországi pályázati intézményrendszer működéséről. Ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy az EU-források felhasználásának hatékonyságát jelentősen növelheti, ha harmonizáltan illeszkedik egymáshoz a támogatási és a jogrendszer (egyebek között a közbeszerzési törvény, a környezetvédelmi, építésengedélyezési szabályok).

Nagyra értékelte az elmúlt három hónapban tett erőfeszítéseket a pályázatkezelés felgyorsítására Alejandro Checchi-Lang, az Európai Bizottság regionális politikáért felelős főigazgatóságának Magyarországért felelős igazgatója, de rögvest hozzátette, hogy ezt a munkát következetesen folytatni kell, mert csak így érhető el a 2004-2006-os 2,7 milliárd eurós keret százszázalékos felhasználása. Különösen fontosnak tartja, hogy a környezetvédelem fejlesztésére szánt támogatásokat maradéktalanul ezen a területen használja fel Magyarország.

A tanácskozáson az operatív programok teljesítményét is értékelték. A legjobb teljesítménynyel - Heil Péter megfogalmazása szerint hagyományosan - a gazdasági versenyképesség (gvop) büszkélkedhet. Kedvező a megítélése a humánerőforrás-fejlesztésnek (hefop) és azon belül is az európai szociális alapból támogatott projekteknek. A kezdeti lemaradás után figyelemre méltó haladást ért el az agrár- és vidékfejlesztési operatív program (avop). A részt vevők ugyanakkor a gondok közé sorolták, hogy a környezetvédelmi program egyes elemeire (például állati hulladék kezelése) alig akad, vagy nincs is pályázó.