Alacsony, mindössze kétszázalékos a munkanélküliség Dunakeszin és térségében. A városban jelenleg 343 regisztrált munkanélkülit tartanak nyilván - tájékoztatta lapunkat Holota Imre, a Pest Megyei Munkaügyi Központ váci kirendeltségének vezetője. Mivel két százalék alá már nagyon nehezen szorítható a mutató, elsődleges célként a hátrányos helyzetű és meghatározott célcsoportok munkához jutását határozta meg a kirendeltség.

Jelentősebb létszámleépítés nem várható a közeljövőben, és az elmúlt hónapokban sem volt tömeges elbocsátás. Száz fő fölötti létszámbővítés két vállalatnál volt az utóbbi időszakban - tette hozzá Holota Imre.

A legkeresettebb foglalkozási körök közé tartozik a térségben a minőségbiztosítási és anyaggazdálkodási mérnök, informatikus, esztergályos, kőműves, kubikos, építőipari és egyéb segédmunkás, kínai szakács, konyhai kisegítő, építésvezető, valamint villanyszerelő. Túltelítettség e pillanatban egyik szakmában sincs, viszont igen nehéz elhelyezkedni a több évtizede szerzett szakképzettséggel, kivétel ez alól az építőipari végzettség.

Jelenleg 133 pályakezdőt tart nyilván a térségben a munkaügyi hivatal, ebből Dunakeszin 16 frissen végzett fiatal keres állást. Ám az iskola befejezésével ennek öt-nyolcszorosa várható - mondta Holota Imre. A munkaügyi hivatal különböző képzések, átképzések szervezésével, illetve a vállalatoknak nyújtott, foglalkoztatáshoz kapcsolódó támogatásokkal igyekszik csökkenteni a munkanélküliek számát. A munkaügyi szervezet kapcsolatban áll a térség minden munkáltatójával. Sokan veszik igénybe a foglalkoztatáshoz nyújtható támogatásokat, különösen a foglalkozásbővítő bértámogatást. A munkáltatók egy része negyedévente információt ad arról, hogy milyen végzettségű munkatársakat keres, illetve, hogy tervez-e leépítést.

Dunakeszi kedvező elhelyezkedése, a főváros közelsége jó lehetőséget kínál a különböző beruházásoknak, valamint a munka- és jövedelemszerzési lehetőségeknek. A városban és közvetlen környezetében folyamatosan létesülnek ipartelepek, amelyek fejlett szerkezeti adottságaikkal vonzzák a vállalkozásokat.

Az elmúlt évben a meghatározó munkáltatók számában, öszszetételében nem történt olyan lényeges változás, amely nagymértékben befolyásolta volna a foglalkoztatási lehetőségeket. Az utóbbi időben egyre nagyobb szerepet kap a multinacionális cégeknél megjelenő fluktuációs mutató, emiatt folyamatos munkalehetőséget kínálnak a nyolc általánost és a középiskolát végzettek részére. Az ilyen gazdasági egységeknél megüresedő álláshelyek betöltése azonban a több műszakos munkarend miatt nehézségekbe ütközik.

Kismértékben, de emelkedő tendenciát mutat a főiskolai és egyetemi végzettségű munkanélküliek aránya, ám a felsőfokú végzettségűeknél a munkáltatók az iskolai diploma ismeretében súlyozzák a pályázókat. Nagy szerepet kap a megszerzett diploma "minősítése".

Az elkövetkező negyedévben a foglalkoztatottak száma várhatóan mintegy három százalékkal nő. Ez leginkább az elektronikai iparban várható, a körzetben tervezett fejlesztéseknek köszönhetően.