Az idén várható német költségvetési hiány nemcsak az uniós stabilitási paktumot, hanem a német alaptörvényt is sérti. A 2005-ös költségvetésben ugyanis 10-12 milliárd eurós lyuk tátong - jelentette be Hans Eichel pénzügyminiszter a Bundestagban. Ennek dacára elutasította az ellenzék által szorgalmazott pótköltségvetés elfogadását, ehelyett egyszeri intézkedésekkel - a privatizációs bevételek növelésével és állami követelések eladásával - kívánják a lyukat betömni - írja a Handelsblatt.

A német alkotmány előírása szerint az éves deficit nem haladhatja meg a befektetések öszszegét. Márpedig az eredetileg tervezett 22 milliárd eurós hiányhoz 19 milliárd euró kölcsönt vett fel a kincstár, és ha további hitelekre lesz szükség, akkor a végösszeg minden bizonnyal meghaladja majd a befektetések 22,7 milliárd eurós szintjét. Az idei évre a GDP 2,9 százalékának megfelelő hiánnyal számolt a kormány, de úgy tűnik, hogy a pótlólagos privatizációs bevételekkel együtt is átlépik majd a stabilitási paktumban előírt 3 százalékos küszöböt.

A német kormánynak június 29-ig kell a jövő évi költségvetési tervezetet benyújtania. Ez akár koalíciós válságot is okozhat: a szociáldemokraták és a zöldek között ugyanis nincs egyetértés arra vonatkozóan, hogy az őszi előre hozott választások dacára törvényt fogadjanak el a büdzséről, vagy csak sarokpontokat.