Mindenképpen csökkenti a kormány a jelenleg 25 százalékos normál áfakulcsot - jelentette ki tegnap Veres János pénzügyminiszter a Joint Venture Szövetség éves rendes közgyűlésén. Az általános forgalmi adóban tervezett változtatásokat a szakmai érdekképviseletekkel folytatott egyeztetés után hozza nyilvánosságra a kormány.

Kikényszeríti az áfaterhek változtatását az is, hogy számos környező állam már egykulcsos rendszert vezetett be, amelyben az adó mértéke alacsonyabb a magyarországinál.

Módosítaná a kormány a helyi iparűzési adó alapjának számítási módját is, amelynek részleteit őszre dolgozzák ki. Az adó mértékére több variációt dolgozott ki a kormány. Az egyik szerint a mostani éves árbevétel-arányos, kétszázalékos helyi iparűzési adókulcsot egy százalékra mérsékelnék, amelynek alapja továbbra is az árbevétel lenne. Ellenben öt százalékkal emelkedne a nyereségadó, de a növekményt az önkormányzatok kapnák meg. Az is elképzelhető ugyanakkor, hogy a vállalkozások választhatnának, hogy a jelenlegi vagy az új szabályok szerint adóznának. Veres János leszögezte: a vállalkozások igényei mellett tekintettel kell lenni arra is, hogy valamilyen módon biztosítani kell az önkormányzatok számára az ebből az adófajtából származó 350 milliárd forintnyi bevételt. (Népszabadság)