Az idei radikális adócsökkentések miatti bevételkiesés kompenzálására három százalékponttal, 22 százalékra emelné az áfát a román kormány 2006. január 1-jétől. A fogyasztás visszaszorítását is eredményező emelést a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is szorgalmazza. Már év elején szó volt erről, amikor az IMF-fel való tárgyalások során a nemzetközi szervezet az egységes adó ellensúlyozása érdekében kérte ezt az intézkedést. A külföldi szakértők akkor kitértek arra is, hogy a megemelt áfa csökkentené a magas lakossági fogyasztást, s javasolták, hogy ennek érdekében szigorítsa a román kormány a kölcsönök odaítélését.

Ion Popescu Tariceanu pénzügyminiszter szerint az adókönnyítések nyomán túl sok készpénz maradt a háztartásoknál, s ez vezetett a fogyasztás túlzott növekedéséhez, ráadásul ezen belül is az importból származó áruk kerültek előtérbe. Úgy véli, ez az oka a magas külkereskedelmi hiánynak is, s ez igen veszélyes Románia gazdaságára nézve, mivel a lej leértékelődését vonhatja maga után. Érvelésében kitért arra is, hogy az egységes adó hatásait főként a jobb anyagi helyzetben levők érezték meg, akik a pénzügyi szempontból kedvező helyzetre nagyobb fogyasztással válaszoltak. Cáfolta viszont, hogy a valutaalap nyomására döntenének az adókulcs emelése mellett.

A pénzügyminiszter nem - az IMF annál inkább - hangoztatja, hogy a kormány jelentős bevételektől esik el az egységesített adó miatt. A román hatóságok abban reménykedtek, hogy hatékonyabb adóbegyűjtéssel ellensúlyozni tudják a bevételkiesést, ám hat hónap után világossá vált, hogy ez az út nem járható, sőt a burkolt és kevésbé burkolt adó- és áremelések sem hozták meg a várt eredményt. Az a tény, hogy a költségvetésben egyelőre nem feltűnően nagy a hiány, főként annak tudható be, hogy az első fél évben igen szigorúan ellenőrizték a kiadásokat, ám ez nem jelenthet végleges megoldást.

Az áfaemelést ellenző szakemberek kifogásolják, hogy míg az egységesített adó kedvező hatása egy szűkebb réteget érintett, az áfaemelés éppen a rosszabb anyagi körülmények között élőket sújtja. Elsősorban az alapvető élelmiszerek árában érződik majd a magasabb áfa hatása, s arra is számítani lehet, hogy a 3 százalékos áremelést a kereskedők még felfelé is kerekítik.

Románia most körvonalazódó gazdaságpolitikájára vonatkozóan a pénzügyminiszter kijelentette: 2006-ban - éppen a napokban bejelentett, a lakosság számára kedvezőtlen döntések nyomán - félszázalékos költségvetési hiány és hatszázalékos gazdasági növekedés várható. Az infláció várható mértékéről egyelőre nem nyilatkozott.