Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója gondolt már rá, hogy bizonyos feltételekkel, "egy szakértői kormányban, amelynek feladata a gazdaság rendbetétele" lenne, "válságmenedzserként" politikai szerepet vállal. A bankár csütörtök este az RTL Klub Házon kívül című műsorában beszélt - a többi között - politikai befolyásáról és terveiről.

A csütörtök esti tévéműsorban a bankelnök - pályafutása során talán először - politikai nézeteit, szimpátiáit firtató kérdésekre is válaszolt.

Csányi azt mondta az RTL-nek, hogy egyaránt jó kapcsolata volt az Orbán- és a Medgyessy-kormánnyal, és a mai, Gyurcsány-féle csapattal sem rossz a viszonya, bár a bankadó éveleji ötlete miatt voltak összezördülések. Az OTP-ben is párthovatatozás szerinti válogatás nélkül ad munkát azoknak a volt kormánytisztviselőknek, akik tehetségesek és jó szakemberek, de kormányváltáskor mondjuk épp állás nélkül maradnak.

Egy másik kérdés a bankelnök legendás politikai befolyása felöl érdeklődött, hogy vajon tényleg igaz-e, hogy kormányváltások környékén sorban állnak az ajtaja előtt. Csányi erre azt mondta, hogy mivel nagyon sok emberrel van üzleti vagy más jellegű kapcsolata, és mivel már több mint egy évtizede van a magyar gazdaság élvonalában, és rálát a politikára is, természetes, hogy sokan megkérdezik a véleményét, amikor "váltás vagy választás van".

Politikai meggyőződéséről annyit mondott, hogy bár szegény család sarjaként baloldalinak szocializálódott, nem mondaná magát baloldalinak, és bár rokonszenvesebb neki a jobboldal gazdaságpolitikája, jobboldalinak sem érzi magát, hanem középen áll.

Végül arról is megkérdezték az OTP elnökét, hogy részt venne-e a politikában, illetve igazak-e a miniszterelnöki ambícióiról szóló pletykák. Csányi elmondta, hogy már megfordult a fejében többször is, hogy beszállna a politikába, de a mai magyar közélet egyáltalán nem vonzza, sőt. Egyszer az egyik volt miniszterelnök - hogy melyik, azt a bankelnök nem árulta el -, kérdésére azt felelte, hogy ha négy évre fölállhatna egy szakértői kormány, amelyet nem érdekel a népszerűség, és csak az a feladat, hogy gazdaságilag rendbe tegye, versenyképessé tegye az országot, abban szívesen dolgozna. Ez nem is miniszterelnöki, hanem inkább válságmenedzseri feladat lenne.

A bankelnök még arról is beszélt, hogy az országnak sürgős gazdasági reformokra van szüksége, és úgy látja, hogy a jobboldalban erősebb az elszántság a változtatásra, az adók csökkentésére, a nagy elosztórendszerek megreformálására. (RTL Klub - Index)