Felpörgött a mikrohitelezés: a kezdő vagy kisvállalkozásoknak szánt hitel feltételeinek februári megváltoztatása óta nyolcszázmillió forintnyi hitelt folyósítottak június elejéig - írja a Magyar Hírlap. Budapesten azonban valamilyen nehézség lehet: hiába volt több mint ezer érdeklődő, júniusig alig néhányan kaptak hitelt.

A jelek szerint bevált az elmúlt másfél évben pangó mikrohitelezés feltételeinek februári megváltoztatása: június elejéig csaknem 2,5 milliárd forintnyi támogatott hitelre adtak be pályázatot a mikro- és kisvállalkozások, s ebből 1,7 milliárd forintnyira már rá is bólintottak a hitelt osztó megyei vállalkozásfejlesztési szervezetek és a mikrohitel alapot felügyelő Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány. (Februárban az igényelhető hitel maximális összege háromról ötmillió forintra emelkedett, és futamideje is nőtt. A vállalkozások számára igazán az tette vonzóbbá a konstrukciót, hogy a beruházási hitel ötöde helyett most felét költhetik forgóeszközökre és az igényelt összeg felét fel lehet venni előlegként.)

Budapesten viszont a jelek szerint nehéz mikrohitelt kapni: bár februártól június elejéig 1095 érdeklődő volt, összesen negyvenötmillió forintnyi hitelről érkezett be pályázat, s csak 6,5 millió forintnyi hitelt adott végül a hitelezést végző budapesti szervezet. Ennél még a mindössze nyolcvanhárom érdeklődőt regisztráló Vas megyében is egymillió forinttal nagyobb összegű hitelt hagytak jóvá.

A lap hiába próbált magyarázatot találni a jelenségre, sem a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítványnál, sem a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumnál nem jártak sikerrel. Magyarázat - egyelőre - nincs. (Magyar Hírlap)