A Tesco feldarabolását javasolja egy brit üzleti kutatócég, amely szerint a legnagyobb brit kiskereskedelmi lánc hatalmas mértékű terjeszkedése most már a helyi szintű közösségeket és vállalkozásokat károsítja - írja a hirado.hu.

A New Economics Foundation nevű, a brit pénzügyminisztériummal együttműködő, de egyébként független gazdaságkutató központ hétfőn tette közzé azt a felmérését, amely 103 brit nagyváros és 27 londoni kerület központi bevásárló utcáinak képét hasonlította össze, abból a szempontból, hogy a nagy kiskereskedelmi hálózatok terjeszkedése milyen mértékben teszi egyformává a városközpontok utcaképét.

Ebből a szempontból a délnyugat-angliai Exeter bizonyult a legrosszabb "klónvárosnak", mert itt a fő bevásárló negyedben mindössze egyetlen független kiskereskedelmi egység maradt, az összes többi bolt a mindenhol máshol megtalálható láncok hálózatába tartozik.

A jelentés szerint Nagy-Britannia egésze a "klónvárosok" országává válik, mivel a nagy kiskereskedelmi hálózatok megfojtják a kis független vállalkozásokat, és teljesen egyformává szürkítik a bevásárló utcákat. (hirado.hu)