Várhatóan 1,5-2 éven belül elkezdődhet az a nagyszabású beruházás, amelynek eredményeként Dunakeszi repülőtere bekapcsolódhat a nemzetközi vérkeringésbe. A fejlesztés keretében kialakítják a kisebb repülők fogadásához szükséges infra-struktúrát: a repülőteret elektronikus leszállásvezérlővel, illetve zajvédő fallal látják el, a kifutót pedig lebetonozzák. A beruházás az előzetes számítások szerint mintegy 500 millió forintba kerül, amelyhez pénzügyi befektetőt keres az önkormányzat - tájékoztatta lapunkat Kecskeméthy Géza polgármester. Hozzátette: már folynak a tárgyalások a lehetséges befektetőkkel.

A repülőtéren jelenleg három repülőklub (a Malév, az Opic Nándor Repülő Klub és a Dunakeszi Sportrepülő Klub) működik. Az önkormányzat tervei szerint a korszerűsítést követően e klubok adnák a repülőtér technikai személyzetét. A velük való egyeztetés folyamatban van.

Valamennyi kis repülőtér közül ez fekszik legközelebb a fővároshoz, és egyre nagyobb igény mutatkozik a külföldi futárcégek, valamint magánszemélyek részéről is arra, hogy a reptér képes legyen a kisebb, nemzetközi gépek fogadására. A fejlesztés jelentősen megnöveli Dunakeszi gazdasági lehetőségeit és idegenforgalmi vonzerejét.

A 80 hektáros repülőtér tulajdonjogát két éve kapta meg az önkormányzat a Kincstári Vagyoni Igazgatóságtól. A megállapodás szerint a város 15 évig köteles jelenlegi funkciója szerint működtetni a légikikötőt. Dunakeszi hosszú évek óta szorgalmazta ezt a döntést, amellyel a város jelentős ingatlanvagyonnal, a repülőtérben rejlő óriási gazdasági, idegenforgalmi, üzleti, kereskedelmi lehetőségekkel gyarapodott.

A képviselő-testület a reptér ésszerű és gazdaságos működtetése érdekében olyan önkormányzati biztost nevezett ki, aki több évtizedes repülős múlttal, jelentős elméleti és gyakorlati tapasztalatokkal rendelkezik.

Dunakeszinek remek a földrajzi fekvése, kiváló közlekedési hálózat veszi körül, korszerű az infrastrukturális rendszere. A főutak közelsége, a hamarosan teljesen megépülő M0-s körgyűrű és a belátható időn belül felépülő északi Duna-híd tovább növeli a régió vonzerejét a befektetők, a külföldi üzleti vállalkozások számára. A város azt reméli, hogy ebben a kedvező folyamatban a repülőtér is jelentős szerephez jut - tette hozzá a polgármester.