Az idén minden eddiginél nagyobb összeggel, 13,5 milliárd forinttal támogatja a központi költségvetés az önkormányzati létszámcsökkentéseket. Az első ütemben azonban nem volt túl nagy érdeklődés a lehetőség iránt: 127 település kért 687 millió forintot. Ebből 690 közalkalmazott és köztisztviselő leépítését szeretnék megoldani - értesült a Világgazdaság.

Az önkormányzatok a legnagyobb foglalkoztatók, mintegy 450 ezer közalkalmazott és negyvenezer köztisztviselő dolgozik ebben a szférában. Az állam nem kötelezheti létszámleépítésre a helyhatóságokat, de erre próbálja ösztönözni őket. A központi hozzájárulás abban segít, hogy az elbocsátott dolgozók jogszabályban előírt járandóságainak kifizetése ne a helyi büdzsét terhelje. A rendelkezésre álló támogatást egyrészt a közszféra meghirdetett korszerűsítési programja miatt növelték meg jelentősen a tavalyihoz képest, másrészt az idén kezdődő Prémium évek programot is ebből finanszírozzák. A jelek szerint a program nehezen indul, mindössze két dolgozó részvételét jelezték a települések, ehhez kértek hozzájárulást.

A tárcaközi bizottság döntését a jövő héten hozzák nyilvánosságra. A támogatást minden kérelmező önkormányzatnak megítélik, ha megfelel az előírt feltételeknek. Most is csak néhány visszautasításra lehet számítani, erre is elsősorban azért, mert a szabályozás szerint a Belügyminisztérium csak a dolgozók tényleges elbocsátása után utalja át a pénzt, ha az előírt járandóságokat az önkormányzat már kifizette. A tárca a korábbi tapasztalatok alapján arra számít, hogy az év második felében kérnek jóval többen támogatást.

Az önkormányzati vezetők felemásnak tartják, hogy az állam karcsúsításra ösztönöz, miközben egyre több kötelező feladatot hárít át helyi szintre, így a helyhatóságoknak inkább létszámot kellene bővíteniük. Az egyre szűkülő költségvetési lehetőségek jóval szigorúbb létszámgazdálkodásra kényszerítik a településeket, ezért sok helyen már korábban szükségessé vált a működés racionalizálása. Önkormányzati szakértők ezért kizártnak tartják, hogy elfogyjon az idei támogatás.