Akár 250 forint fölé is emelkedhet a gázolaj ára, és a benzin is tovább drágulhat a héten - írja a Napi Gazdaság. A nemzetközi piacokon az elmúlt időszak trendjeivel szemben most már nemcsak az üzemanyag, de a dollár is drágul, ami nehéz helyzetbe hozhatja az áremelésre kényszerülő Molt.

A héten újabb jelentős üzemanyag-áremelést jelenthet be a Mol Rt., ami elérheti sőt meg is haladhatja a márciusi, hétforintos emelés mértékét. Az elmúlt hetekben a nemzetközi devizapiacokon erősödött a dollár, és ez árainak újabb drasztikus emelésére késztetheti az olajtársaságot. Június elejére a nemzetközi kőolajtermék-piacok árai is újra felfelé vették az irányt, így ennek csak újabb áraemelés lehet a vége.

A hazai üzemanyagárakat idén azt tartotta viszonylag stabilan a kőolaj és a kőolajtermékek olykor hisztérikusan is változó (legtöbbször emelkedő) árainak ellenére, hogy a dollár, illetve annak forintban kifejezett ára viszonylag alacsony maradt. Egészen pontosan tavaly október óta nem volt példa arra, hogy a hazai bankközi piacon a dollár árfolyama a 200 forintot meghaladja, sőt sokszor a 190 forintot sem érte el. Mivel a dollárban magas üzemanyagárak gyenge dollárral párosultak, a hazai kutaknál csak ritkán haladták meg az árak a 250 forintot (a gázolaj esetében alatta maradtak).

Az elmúlt hónap második felétől viszont a dollár folyamatosan erősödött, és szerdán már kis híján 208 forint körül járt (részben a forint gyengülése, részben pedig az 1,28-ról 1,22-re eső euró/dollár keresztárfolyam miatt), a benzin és a gázolaj pedig a hónap első felét jellemző áresés után szintén felfele vette az irányt, és a hónap végére elérte, sőt meg is haladta a május elején érvényes szinteket. Ez pedig azt jelenti, hogy egy tonna benzin 526 dolláros vagy a gázolaj 487 dolláros árát már vagy tíz forinttal drágább dollárral kell fizetni. (Napi Gazdaság)