Konkrét javaslatokat nem hozott, inkább a Magyarország kiváló geopolitikai helyzetéből adódó lehetőségek jobb kihasználásáról és a privát partnerségi rendszerben történő infrastrukturális fejlesztésekről tárgyalt a napokban Magyarországon Ludolf von Wartenberg, a Német Ipar Országos Szövetségének (BDI) ügyvezetője vezető magyar politikusokkal és üzletemberekkel. A német befektetők alapjában véve elégedettek a Magyarország által kínált lehetőségekkel - mondta von Wartenberg -, a politikai stabilitással, a képzett és jó hatásfokkal dolgozó munkaerővel. Kedvezőtlennek tartják ugyanakkor az olykor önkényes és bürokratikus adópolitikát, a szakmunkáshiányt és a gyenge hatásfokkal dolgozó közigazgatást.

A Németországban dolgozó magyarok ügye kiemelten szerepelt a Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel folytatott tárgyalásokon - közölte a Világgazdaság kérdésére Wartenberg. A német és a magyar kormány egyaránt harcol a feketemunka ellen. Tudni való, hogy immár egész Európára kiterjedő hálózatok dolgoztatnak feketén igen alacsony bérekért, ennek megakadályozása kölcsönös érdek. Az iparszövetség ügyvezetője ugyanakkor elismerte, hogy az ellenőrzéseken kellő empátiával kell eljárni. Szükség van a vizsgálatok gyors lebonyolítására, hogy a korrekt cégek normális körülmények között folytathassák a munkát. Németországban immár államtitkári szinten foglalkoznak a kérdéssel, hogy a folyamatban lévő ügyek mihamarabb tisztázódhassanak.

A németországi választások idő előtti kiírásával kapcsolatban elmondta: Schröder kancellár jó irányban indult el a gazdaság versenyképessé tételét célzó változtatásokkal, de reformjait, noha nem voltak elégségesek, a kormányzó koalíción belül ellenállás fogadta, ezért kellett idő előtti választásokat kiíratnia. Bárki kerül kormányra, felgyorsulhatnak a reformok - véli. (VG)