Ezt állapították meg német biológusok, pszichológusok és gyerekorvosok, más szóval nem lenne szabad reggel 8-kor kezdeni az iskolát, mert - állítják az itteni szakemberek, és ezzel csak alátámasztják az amerikai kollégáik velük egy időben végzett vizsgálatának eredményeit - az iskoláskorban lévők számára a reggel 8 óra az olyan, mint egy felnőtt számára az éjszaka kettő vagy három óra.

A gyerekek belső biológiai órája állítólag alkalmatlanná teszi őket arra, hogy figyelmesen végigüljék a reggeli tanórákat. Fejfájást kaphatnak ettől, és egész nap fáradtságot érezhetnek emiatt. A diákkorúak kora délután, mondjuk így, napközben tudják kihozni magukból a legtöbbet, a legjobb teljesítményt koncentrációban és gondolkodási sebességben egyaránt.

Ennek megfelelően az itteni szakemberek azt ajánlják, hogy az iskolák álljanak át az egész napos oktatásra, amely persze nem reggel, hanem délelőtt kezdődne. Egyébként egy sor német iskolában már nem is kezdődik reggel 8-kor a tanítás.

Ezt tartományok és iskolák szuverenitási körébe tartozó dolog. Az is tudnivaló, hogy Németországban nincs egységes iskolai szünet; van, ahol például már augusztus elején, más helyeken csak szeptember közepén kezdődik az őszi szezon, megint másutt csak július közepén végződik a tanév. (MR)