Elkészült az a magyar-montenegrói kétoldalú kormánymegállapodás, amely konkrét keretet ad egy új projektnek: eredményeként öt új iskola létesül Montenegróban magyar kötött segélyhitelezési konstrukcióban. Szakács Tibor, a Magyar Exporthitel-biztosító (Mehib) Rt. vezérigazgatója a Világgazdaságnak elmondta: ez a projekt volt az egyik oka annak, hogy nemrégiben a Gyurcsány Ferenc kormányfőt Szerbia és Montenegrói vizitjére elkísérő küldöttséggel maga is ellátogatott Belgrádba és Podgoricába.

Az öt montenegrói iskola megvalósítását eredményező pályázatokat már a helyi fél írja ki. Magyarország mintegy 15 millió eurós segélyhitelt nyújt. Hazánknak ez lesz a második kötött segélyhitelezési konstrukciója a térségben. Az első: a tavaly november második felében aláírt keretmegállapodás értelmében két boszniai helyszínen - Tuzlában és Brckóban - létesít egy cég víztisztító berendezést mintegy 14 millió eurós segélyhitellel.

A kötött segélyhitelezés keretfeltételeit tavaly teremtette meg a kormányzat, s az indulás évében 277,5 millió forintos keretet különített el a célra. A forrás alapját az a sok évvel ezelőtt elkülönített százmillió eurós keret adta, amelyet még nem használtak fel. Miután a nemzetközi szabályok szerint a kötött segélyhitelezés csak olyan országoknak nyújtható, ahol az egy főre jutó GNI nem haladja meg a 3035 dollárt, az évente felülvizsgált listán a délkelet-európai térség több országa is megtalálható. Az idén jelen állás szerint 650 millió forint jut a központi költségvetésből a kötött segélyhiteles konstrukciók támogatására. Ehhez adódik a tavalyiból megmaradt durván 260 millió. (NVZs)