Nem állnak jól a visegrádi országok a maastrichti kritériumok teljesítésével. Magyarországon 2011-ben lesz euró - írja a Deutsche Bank elemzését idézve a FigyelőNet.

A visegrádi országok közül egyedül Magyarország nem teljesíti a maastrichti kritériumok egyikét sem - írja a Deutsche Bank elemzése. E szerint Magyarországon leghamarabb 2011-ben lehet bevezetni a közös uniós valutát, vagyis az ország leghamarabb 2009-től csatlakozhat az eurózóna előszobáját jelentő ERM2 rendszerhez. Leggyorsabban Szlovákiában lehet euró - 2009-ben.

A többi tagország sem áll sokkal jobban. Egyedül Csehországnak sikerült elérnie, hogy az államháztartás hiánya a kritériumokban meghatározott 3 százalékos GDP-arányos szint alá kerüljön. A bank elemzése szerint a visegrádi országok kormányainak szigorú intézkedésekre lesz szükségük a kritériumok teljesítése érdekében. Az elemzők szerint csökkenteniük kell a közszféra létszámát és meg kell reformálniuk a szociális ellátó rendszereket.

A tanulmány szerint a magyar fiskális politikai idei tevékenysége elszomorító. Szerintük nem tartható a növekedésre vonatkozó optimista kormányzati elképzelés, valamint a költségvetési deficit a GDP 5,4 százaléka körül lesz a kormány által tervezett 3,6 százalék helyett. Magához tértek a külföldi befektetések, s a bank 2005-re 2,6 milliárd euró FDI-t jósol Magyarországnak. (FigyelőNet)