A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) holnap folytatja május 28-án felfüggesztett országos küldöttközgyűlését. Szanyi Tibor, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium politikai államtitkára ismerteti a kormányzat álláspontját a fuvarozók követeléseivel kapcsolatban. Az MKFE demonstrációs bizottságának javaslata alapján a küldöttközgyűlés dönti el, szükség van-e a tárgyalások folytatása mellett a keményebb érdekérvényesítő eszközökre.

Konkrét megoldásokat várnak a pénzbe nem kerülő problémákra - szögezte le lapunknak Galambos István, az MKFE társelnöke, a demonstrációs bizottság elnöke. Ezek mintegy egyharmadát jelentik igényeiknek. Konkrét bejelentést is remélnek.

A pénzbe kerülő és így jogszabály-módosítással járó fuvarozói javaslatokra pedig a megoldás ütemezését várják, továbbá garanciát arra, hogy ezekben a kérdésekben folytatódik a szakmai párbeszéd, és a határidőzött pontok közül egy sem vész el.

A közgyűlésen pontos ellenőrzési statisztikát várnak a Közlekedési Főfelügyelettől, például arról, milyen arányban ellenőriznek, bírságolnak külföldieket, és ebből mennyi folyik be. Galambos hozzátette: ezt majd összevetik saját statisztikájukkal. A fuvarozók régóta kifogásolják, hogy miközben külföldön a helyiekkel azonosan elbírálás alá esnek, addig idehaza ugyanazért a magyarokat a külföldieknél sokkal jobban megbírságolják. Elengedhetetlennek tartják, hogy a külföldi szállítóeszközöket műszaki okból vissza lehessen tartani, illetve járműjavító műhelybe irányítani - ahogy ezt a magyar járművekkel itthon és külföldön is teszik. Az érdekképviseletek szerint a magyar fuvarozóvállalkozásokat és járművezetőket is csak olyan szankciókkal szabadna sújtani, mint a külföldieket. Ma ugyanis a magyarok versenyhátrányban vannak - szögezte le Galambos István. Ez egyébként egyike a pénzbe nem kerülő kérdéseknek. Reméli, hogy erre a problémára is konkrét megoldást jelent be Szanyi Tibor államtitkár holnap. (MK)