A rendszerváltás óta a legnagyobb méretű útfelújítási program első szakasza kezdődött Budapesten - jelentette ki Vajda Pál hétfői tájékoztatóján, írja a hirado.hu.

A városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes a közterület-fenntartóknál tartott tájékoztatóján elmondta, hogy a korábbi évekhez képest, amikor az 1.045 kilométeres főútvonalak 1-3 százalékán végeztek rekonstrukciót, idén több mint 8 százalék újul majd meg november végéig. A következő években még nagyobb méretű útfelújítások lesznek - tette hozzá.

A szocialista politikus közölte: minderre azáltal nyílik lehetőség, hogy a Gyurcsány-kormány teljesítette az elődje által vállaltakat, s minden egy forintnyi önkormányzati forráshoz ugyanannyit tett. Hangsúlyozta, az elmúlt 15 évben most fordult elő először, hogy állami pénzt kaptak útfelújításokra.

A főpolgármester-helyettes kifejtette, hogy hétfőtől még csak néhány helyen, köztük a Nagymező utcában és a Budaörsi úti felüljárón kezdődtek meg a munkálatok, a jövő héttől azonban folyamatosan bővül a rekonstrukciók száma, amely 70-nél több főutat érint. A felújítások alatt egyetlen utat sem zárnak majd le teljesen, egy-egy sávot végig használhatnak az autósok. Így lesz ez a Szentendrei út augusztus 5-én kezdődő felújításánál is, amit a HÉV augusztus 4-én záruló felújítása után kezdenek javítani.

Vajda Pál szerint elkerülő utakat nem lehet központilag kijelölni e nagyszámú felújítás alatt. Ezt majd az autósok kialakítják maguknak a kezdeti néhány napos tumultus után. Rámutatott, ahhoz, hogy a mai fejletlen budapesti úthálózat színvonala javuljon, három új Duna-hídra és három körútra lenne szükség a pesti oldalon. Utalva arra, hogy a forgalmi elviselhetőség határát közelíti az idei útfelújítások nagysága, megjegyezte, hogy egy felmérés alapján a közlekedési szakma választotta ki a felújításra leginkább rászoruló utakat. (hirado.hu)