Hétfőn indul a Sólyom-akció, Közép-Európa eddigi legnagyobb közúti ellenőrzése. A rendőrök hat országban fogják egyszerre ellenőrizni az autósokat. A nagyarányú ellenőrzés nálunk talán soha nem volt annyira aktuális mint most, hiszen csak szombaton országszerte 11 ember halt meg különböző közúti balesetekben.

A tűzoltók is rengeteget dolgoztak, 237 esetben vonultak ki, ennek fele balesetek miatti műszaki mentés, fele tűzeset volt.

- Azok az útvonalak jönnek számításba, melyek nemzetközi útvonalak, tehát több országon keresztül mennek európai származással - mondta Pausz Ferenc, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője:

Fokozott ellenőrzésre az autópályákon és más főutakon, valamint a határ-menti térségekben kell számítani. A rendőrök elsősorban a passzív biztonsági eszközök használatát, így például a biztonsági öv használatát, az autósok sebességét ellenőrzik majd, és gyakori lesz a szondázás is.

- Hogy ha a biztonsági öv használatára gondolok, akkor azt kell mondanom, hogy Magyarországon és a kelet-európai csatlakozott országoknál a használati arány alacsonyabb, mint a nyugat-európai országoknak. A sebesség ellenőrzésben és az ittasság ellenőrzésben nagyon kirívó különbségek nincsenek. (Magyar Rádió)