Csaknem kétszáz kis- és középvállalkozásnak ad telephelyet az 55 hektáros Budaörsi Ipari és Technológiai Park (Bitep). Az itt működő cégek több mint 2000 embert foglalkoztatnak, s éves forgalmuk tavaly már meghaladta a 32 milliárd forintot.

Magyarországon 165 ipari parkot tartanak nyilván, s ebből eddig három kapta meg az integrátor címet, a sárvári és a pécsi mellett a budaörsi - mondta lapunknak Polgárné Májer Ildikó. A parkot fejlesztő és üzemeltető ISC Kft. ügyvezető igazgatója kifejtette: a Bitep azok közé az ipari parkok közé tartozik, amelyek magántőkéből jöttek létre, de kimondottan jó kapcsolatban vannak a helyi önkormányzattal. A polgármesteri hivatalban precíz és gyors ügyintézésben részesülnek a cégek. Az iparűzési adó kulcsát sem a maximális 2 százalékban, hanem 1,7 százalékban állapította meg az önkormányzat. Emellett Budaörs iparpolitikája segíti a kisvállalkozásokat: 30 millió forintos árbevétel alatt nem kell helyi adót fizetni.

Az integrátor ipari parkok lényege, hogy tevékenységük eredményeképpen termelési láncok, együttműködési hálózatok jönnek létre. Egyrészt kapcsolatokat alakítanak ki a parkon belüli vállalkozások között, összehangolják tevékenységüket, másrészt segítenek a gazdasági vonzáskörzetben működő cégekkel való kapcsolatteremtésben. A termékfejlesztési tevékenység erősítésével, az üzleti kapcsolatok bővítésével, a finanszírozási lehetőségek és az innovációs készségek javításával, a technológiai színvonal emelésével növelhető a kkv-k versenyképessége. Emellett az ipari parkba telepített vállalkozások a közös szolgáltatások igénybevételével működési költségeik 20-40 százalékát is meg tudják takarítani.

A Bitep cégeinek egyharmada termelő, másik egyharmada kereskedő, illetve logisztikai, harmadik harmada pedig szolgáltató vállalkozás. Közös jellemzőjük, hogy nagy hangsúlyt fektetnek az innovációra - mondta Polgárné Májer Ildikó. Az ipari park most százszázalékos telítettséggel működik, de előkészületben van egy újabb, hathektáros bővítés, ahol még 20-25 vállalkozás kaphat helyet.