Az Európai Unió számviteli reformjának tervezete ellen tiltakozóknak sikerült kiharcolniuk egy találkozót az Európai Parlament, az Európai Bizottság és a tagállamok illetékeseivel - írja a Financial Times. Az üzleti élet képviselői túlságosan szigorúnak tartják az EU előterjesztését. A két-három éven belül életbe lépő jogszabályban különösen azt a részt kifogásolják, amely megköveteli, hogy a tőzsdén jegyzett vállalatoknak számviteli bizottságot kell felállítaniuk, amely a számvitel mellett jogosult a vállalat belső hatékonyságának és kockázatmenedzsmentjének hatékonyságát is vizsgálni.

A munkaadók képviselőinek az sem tetszik, hogy a bizottság egy tagjának "függetlennek" és a könyvelési, számviteli ügyekben "kompetensnek" kellene lennie. Az érdekképviseletek szerint az ehhez hasonló előírások csak a bürokráciát növelik.

Az irányelvtervezet bevezetésének elhalasztását kéri a mintegy négyezer európai tőzsdei vállalatot tömörítő Unique a Charlie McCreevy belső piacért felelős biztosnak írt levélben. A szervezet szerint ugyanis olyan károkat okozhat az jogszabály az európai vállalatoknak, amelyekkel nem is számolt a bizottság.

A brüsszeli testület az elmúlt évek Parmalat-ügyhöz hasonló botrányaira válaszul dolgozta ki a tervezetet. McCreevy szerint a nemzetközi könyvviteli szabályok (IFRS) bevezetésével jelentősen javulna az európai piacok tőkevonzó képessége is. A biztos szerint nem feltétlenül kell az Egyesült Államok által alkalmazott US GAAP standardokat maradéktalanul elfogadni, de mindenképpen érdemes mérsékelni az eltéréseket.