Olyan nanorészecskéket sikerült létrehozni, amelyek a rákos sejtekbe bejutva egy gén elcsendesítésével képesek meggátolni a daganat további növekedését - írja az origo.

A nanotechnológia napjaink egyik legdinamikusabban fejlődő tudományterülete. A parányi méretű nanorészecskék (a nanométer a méter egymilliárdod része) egyik legizgalmasabb és legígéretesebb felhasználási területe a gyógyászat.

A California Institute of Technology kutatói most olyan nanorészecskéket fejlesztettek ki, amelyek azáltal gátolják a rákos sejtek osztódását, hogy a bennük található molekulák (siRNS-ek) kikapcsolnak egy bizonyos gént. (Az siRNS-ekről, illetve az RNS-interferenciáról lásd korábbi, részletes összeállításunkat.)

A kísérleteket olyan egereken végezték, amelyek Ewing-szarkómában szenvedtek. A Ewing-szarkóma a harmadik leggyakoribb csontszarkóma, amely az összes rosszindulatú csontdaganatok 6-8%-át teszi ki. Erre a ráktípusra jelen pillanatban kevés hatásos gyógymód létezik, viszont a daganat növekedése mindössze egyetlen gén kikapcsolásával megállítható.

Az eddigi kísérleti eredmények nagyon ígéretesek: a nanorészecskékkel nem kezelt egereknél három és fél hét elteltével minden esetben kifejlődött a betegség. Ezzel szemben tíz esetből csak kétszer lehetett kimutatni a Ewing-szarkómát akkor, ha az egereknek kéthetente olyan injekciót adtak, amely bejuttatta szervezetükbe a nanorészecskéket. (origo)