A rekordalacsony európai és amerikai kamatok miatt újra a feltörekvő piacok felé fordultak a befektetők. Az érdeklődés ugyan mérsékelt, de ez is elég volt ahhoz, hogy két nap alatt durván négy forintot erősödjön a hazai valuta az euróhoz képest és beárazódjon egy újabb, 25 bázispontos kamatcsökkentés - nyilatkozta a FigyelőNetnek Barcza György, az ING elemzője.

A kereskedők szerint hosszú lejáratú pozícióikat zárták a befektetők, ami az euró erősödését és a dollár gyengülését hozta magával. A piacon azt találgatják, hogy tartós trendről vagy csak átmeneti korrekcióról van szó. A régiós valuták mindenesetre második napja erősödnek, a forint pedig május eleji árfolyamát idézte nyitáskor.

Az erősödés a régió többi devizáját is érintette, különösen a lengyel zlotyt, amely a forinthoz hasonló mértékben változott - mondta el Barcza György, az ING elemzője. A háttérben több tényező húzódik meg - mutatott rá Barcza -, egyrészt lezajlottak a francia és holland népszavazások, az ezekből fakadó csekély bizonytalansági faktor is kiárazódott tehát a piacból, másrészt egy enyhe fordulat következett be a nemzetközi pénzpiacokon.

Az Európai Unió országainak gazdasági növekedése erősen lelassult, az uniós kamatszint, valamint a hosszú lejáratú instrumentumok hozama roppant alacsony, 3 százalékot közelítő szinten van. Ezzel párhuzamosan Amerikában is az a paradox helyzet állt elő, hogy dacára az elmúlt hónapok folyamatos, és összességében 200 bázispontos kamatemeléseinek, a 10 éves hozamszint közelíti a historikus mélypontot (jelenleg 3,9 százalék, a minimum 3,7 százalékon volt, a FED-kamatot pedig 3,75-4 százalékosra várják az év végére).

Mindez együttvéve ismét felértékeli a fejlődő piacok nyújtotta befektetési lehetőségeket, köztük a relatíve még mindig magas magyar kamatkörnyezetet. Ennek hullámán érkeznek megint friss forintvevők a piacra - illetve részvénybefefektetők a tőzsdére (ahol szintén pozitív hangulat uralkodik az utóbbi napokban) -, a befektetők pedig újabb MNB-kamatvágást kezdenek beárazni. (FigyelőNet)